Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Мој отац се звао Мурат, али је пре свега био Србин" Преци Емира Кустурице 250 година били муслимани, а практиковали православље

26.03.2024. 11:53
Пише:
Србија Данас
Emir Kusturica
Емир Кустурица / Извор: АТА images/Zorana Мандиц

Кустурица је дао свој став о очевој љубави према Србији, али и промени вере.

Босанскохерцеговачки песник, писац и сценариста Абдулах Сидран преминуо је у суботу, 23. марта, у 80. години живота. У књижевности се јавио шездесетих година, песмама и прозом, а добитник је и Шестоаприлске награде града Сарајева, потом Годишње награде Удружења књижевника БиХ, Годишње награде Издавачког предузећа “Светлост”, као и Змајеве награде.

Опроштајна порука која је привукла највећу пажњу јавности, било је опроштајно писмо Емира Кустурице

- Мислим да ће много потока потећи са Бјелава, бујичних вода са Вратника, много ће бара у Храсном настати и нестати, много ће воде протећи, много киша пасти, и много зима и лета проћи док се не појави такав таленат као што је био Абудалах Сидран - наводи се у поруци Кустурице поводом смрти Сидрана.

Порука Кустурице се истакла будући да није никаква тајна да су њих двојица били у сукобу.

Око 80-тих година, Кустурица и Сидран су били врло успешан филмски тандем, а након добијања Златне палме у Канесу за филм “Отац на службеном путу”, били су уписани златним словима у југословенску кинематографију.

Emir Kusturica
Емир Кустурица / Извор: АТА images/A.H.

“Када смо радили сценарио за филм "Отац на службеном путу", закључавао ме је у хотелу”

Сидран је током интервјуа, између осталог, говорио о сарадњи са Кустурицом, те замеркама које је режисер имао на његов рачун.

- Њему је сигурно доста тог белаја да ме купи из кафане, да ми не да да попијем, да ме води за руку у хотел. Сећам се када смо радили сценарио Оца да ме је закључавао у једном дубровачком хотелу да не бих случајно клизнуо и нашао се у амбијенту локала - казао је Сидран.

Кустурица је још пре почетка рата изабрао своју страну. Према причама, 1990. године, кроз један интервју, јавно је подржао Слободана Милошевића, што је тада међу сарајевском јавношћу изазвало бес. Емир је образложење о подршци, тада задржао за себе.

У интервјуу за Време из 2011. године проговорио је, не директно, али је ипак открио да је у једном тренутку веровао да је Слободан Милошевић имао визију, а све то захваљујући оцу сарајевског режисера. 

Abdulah Sidran
Абдулах Сидран

- Поверовао сам, између осталог, и што је мој отац Мурат, који је био стуб моје животне архитектонике говорио: да нема Милошевића, нас партизане би запишавали по улицама. Не заборавите да је то било време када је Вук Драшковић, као водећи опозиционар, поручивао да ће свако ко Рашком земљом буде носио турски, или било чији други барјак осим српског, остати и без руке и без барјака. Хтео сам чак и да истетовирам Милошевићев лик на рамену. Волео сам да могу тако некоме интензивно да припадам, али он није до краја испунио ту моју жељу да води земљу коју волим и којој припадам, и која ме до краја ставља под нечији ауторитет. Он није био тај - рекао је Кустурица тада.

Сидран је, иначе, за Мурата Кустурицу, са којим се дружио, тврдио да је члан неке обавештајне службе (УДБА или КОС), те да му је посао новинара заправо био фиктиван.

Након окончања рата, Абдулах и Емир су се сусрели 2010. године у Горажду.

Emir Kusturica
Емир Кустурица / Извор: АТА Images/Antonio Ахел

“Мој отац се звао Мурат, али је пре свега био Србин”

Оно што је нашој јавности познато је да је Кустурица 2015. године променио веру. Крстио се у православном манастиру Савина, недалеко од Херцег-Новог.

Тврдио је да је његов отац Мурат био атеиста, а да се изјашњавао као Србин.

- Оца пре свега, који је био загледан у идеале. То је извор мог идентитета. Мој отац се звао Мурат, али он је пре свега био Србин, чак и више од онога што мој укус може да прими. Други аспект, културолошки, је много значајнији, јер се и Андрић, који је мој литерарни и филозофски идеал, везао за ову страну, она страдава највише и када човек бира где ће, логично је да је уз оне којима је најтеже. То је била моја одлука. Ту одлуку сам донео када сам схватио да је немогуће бити Југославен. Моја идеја крштења је била више социјалног порекла, јер је моје схватање религије било успостављено више на нивоу културе религиозности, тако да ми припадање традицији није тешко пало”, казао је Кустурица једном приликом.

Говорећи о својој породици, говорио је да је његова породица делимично преобраћена у ислам, “али су и даље практиковали православље”.

 - Нико у мојој породици није проповедао ислам. Ја нисам преобраћен, ја сам само крштен - казао је својевремено Кустурица, признавши да су му преци 250 година били муслимани, али да су пре тога били православни хришћани.