Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РЕПЛИКЕ КОЈЕ СЕ ПРЕПЛИЋУ ГЕНЕРАЦИЈАМА! Седам домаћих филмова које сваки тинејџер у Србији мора да погледа

18.06.2021. 09:17
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kad porastem biću kengur
Кад порастем бићу кенгур / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Faris Х.

Листу од 7 филмских остварења који су сјајни за докону тинејџерску недељу - уз друштво и пиво

Претешко је сврстати било који српски филм само у једну узрасну групу. Поред тога што шаљу важне поруке, српски филмови обилују репликама које се преплићу генерацијама, па чак понекад и помогну у неким небитним ситуацијама (мувању девојака). Поред сјајних тема за разговор, неколицина њих осликава тинејџерско доба које је свакоме од нас добро познато, нарочито када је реч о упадању у неприлике и комичне ситуације.

"ХАРМОНИЈА ВРЕМЕНА" Самостална изложба Станка Јањушевића

"ХАРМОНИЈА ВРЕМЕНА" Самостална изложба Станка Јањушевића

СРЦЕМ КРОЗ РАВНИЦУ: Упознајте места одакле је Михајло Пупин кренуо у свет и где су Ален Делон и Пеле куповали слике

СРЦЕМ КРОЗ РАВНИЦУ: Упознајте места одакле је Михајло Пупин кренуо у свет и где су Ален Делон и Пеле куповали слике

ЛЕТО НА ПОРОДИЧНОМ ДАНУ У CINEPLEXX БИОСКОПИМА

ЛЕТО НА ПОРОДИЧНОМ ДАНУ У CINEPLEXX БИОСКОПИМА

Због тога смо направили листу од 7 филмских остварења који су сјајни за докону тинејџерску недељу - уз друштво и пиво:

За оне који нису гледали, биће спојлера.

Кад порастем бићу Кенгур

Остварење Раше Андрића постало је толико култно да су неке фразе из овог филма ушле у свакодневни говор. Читава радња филма одиграва се кроз три приче у београдској општини Вождовац. Прва прича говори о младом студенту филмске монтаже, Браци (Сергеј Трифуновић), који покушава да смува лепу манекенку Ирис (Марија Каран). Иако живе у два различита света обоје се труде да то не покажу. У другој причи, Шоми (Борис Миливојевић) и Дује (Никола Вујовић) загрижено прате фудбалски сусрет Манчестера и Иствича. Кладили су се на Иствич, јер у њему брани њихов друг из детињства - Кенгур (Никола Ђуричко). Утакмицу прате из кладионице чију свакодневницу чине нервозни таксиста, провокатор, доктор, шанер и људи којима је кладионица посао, као и радница у кладионици, Кенгурова бивша девојка. Радња треће приче одвија се на крову солитера где Авакс (Лазар Стругар) и Хибрид (Миодраг Фишековић) "краду богу дане" у ишчекивању да се нешто деси. Свакодневницу ће им пореметити НЛО и Сретен Жујкић, пензионер који се бори "против глобализације". На крају ће се сви срести на крову, неки разочарани, а неки са новом шансом. 

Муње

Радња ове урбане комедије дешава се током једне београдске ноћи. Маре (Борис Миливојевић), Поп (Сергеј Трифуновић) и Гојко (Никола Ђуричко) су тројица другова који су одрасли заједно. Маре и Поп су одувек били музичари, док је Гојко (кога су њих двојица малтретирали и дали му надимак Сиса) постао послован човек, власник клуба и студија за снимање. Поп и Маре траже од свог школског друга да им помогне да издају свој албум, али Гојко није заборавио школске дане и свети им се. Поред сјајне музике у филму се непрестано врти прича о пороцима ноћног живота који се нимало није променио још од почетка 2000-их. "Муње!" су постигле велики успех са преко 500.000 гледалаца, како у Србији тако и у осталим бившим југословенским републикама.

Мала ноћна музика

Два најбоља пријатеља Цоле (Гордан Кичић) и Спасоје (Вук Костић) раде у мртвачници и делују веома ограничено. Живот им се мења када се јављају на мобилни једног мртваца. Они покушавају да играју игру у којој се не сналазе баш најбоље, јер је то за њих велики залогај, нарочито када се умешају озбиљни људи из света криминала и порно индустрије. Излазећи из авантуре у авантуру, они срећу многе бизарне ликове током неколико неиспаваних ноћи у константном бегу, покушавајући некако да и они профитирају из целе ситуације. Филм је прошаран чудним хумором и ситуацијама после којих сте у фазону "WTF?" Углавном, идеалан је за недељно вече смеха. Режисер је Дејан Зечевић.

Варљиво лето 1968.

Бар један југословенски класи се морао наћи на овој листи. Где ћете боље од необузданог матуранта Перице? У лето 1968. године матурант Петар (Славко Штимац), стасава за љубав, заљубљујући се наизменично и истовремено у више жена, углавном оних зрелих и удатих: апотекарку, пекарку, библиотекарку, у обе ћерке председника суда, своју професорку социологије, због које за матурски рад узима тему из марксизма. Потреба да коначно нађе "жену свог живота" доводи Петра у низ деликатних и комичних ситуација и избезумљује његовог оца (Данило Стојковић), општинског судију, уштогљеног човека, догматских схаватања, који верује да се омладина може васпитавати само "чврстом руком". Када коначно и нађе праву истинску, велику љубав, она из одређених, тада друштвено актуелних збивања, бива прекинута. Филм Горана Паскаљевића је у рангу најбољих југословенских остварења и тешко да ћете наћи некога ко не зна бар 5 реплика Бате Стојковића.

1 на 1

Култни филм је режирао и написао Младен Матичевић док је Срђа Анђелић адаптирао сценарио за исти. Вероватно најомиљенији филм међу тинејџерима из блокова, неостварених баскеташа и сањалица у боље сутра. У блоковима Новог Београда најбољи играч баскета је Мачак. Он живи од дуела "један на један". Дружи се са Ћиметом и Славкетом, који су репери склони ситном криминалу. Мачак покушава да игнорише стварност коју представља Кома, локални криминалац са богатим искуством. Ћиметов брат му дугује новац и, док је он у затвору, Ћиме је приморан да ради за Кому и тако исплати дуг. Из града се у блок доселила Соња која је играчица у Комином ноћном клубу. Она се упознаје са Мачком који тренира испод њеног прозора. Гуру је бивши кошаркашки таленат, који је Мачков улични тренер. Сусрет Мачка и Коме је неизбежан. Кома се клади на Мачка који игра против најбољег играча са Звездаре, иза кога стоји супарничка група криминалаца. Мачак игра за Ћиметов дуг, али Кома не поштује договор. Мачак му се супротставља и бира другачија оружја против њега.У ватреном обрачуну 1 на 1 Мачак убија Кому тако што га погађа пушком у стомак.

Лајање на звезде

Ово је дефинитивно један од првих и најпопуларнијих тинејџерских филмова. Прича прати средњошколце из провинције који се сусрећу са свакодневним љубавним и школским проблемима. Филозоф (Драга Мићановић) је лудо заљубљен у Даницу која га у почетку избегава јер се забавља с његовим старијим братом. Ипак, између њих двоје се убрзо јавља љубав која доживљава врхунац на матурској екскурзији.

Централну причу прате и изванредни споредни ликови попут боксера Милића Гавранића Тупе (Никола Ђуричко), урнебесних професора на челу са глумачким великанима Батом Живојиновићем, Богданом Диклићем, Гагијем Јовановићем, Александром Берчеком... Бескрајни хумор и јако добро написана прича учинили су да ово буде можда и омиљени тинејџерски филм у Србији.

Мртав 'ладан

Леми и Киза два су брата који морају да доведу свог мртвог деду из Београда у Вршац како би га сахранили, а након што су потрошили сав новац, одлуче да прокријумчаре тело возом. Обуку деду и ставе тело у воз, а осталим путницима кажу да деда има обољење због којег јако дуго и често спава. Након што Леми и Киза оду у бифе да пију, дилер Лимени, у страху од полиције, уметне пакетић дроге у дедин џеп. Воз нагло закочи, а тежак кофер падне равно на дедину главу. Остали путници, мислећи да га је то убило, френетично избаце његово тело кроз прозор под изговором да је деда "устао и изашао да протегне ноге". Почиње урнебесна потрага за дединим телом...

Носталгичари ће рећи да су стари домаћи филмови најбољи, док велики број људи сматра да су и нови домаћи филмови изузетно вредни пажње. Оставићемо вам да сами донесете суд која филмска остварења су највише подигла лествицу квалитета, и оставила највећи утисак.