Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСТОРИЈСКИ ОСКАР: Апсолутни победник корејски ПАРАЗИТ, најбољи глумац Хоакин Финикс!

10.02.2020. 04:21
Пише:
Србија данас
Oskar 2020
Оскар 2020 / Извор: Фото: СД илустрација/ Профимедиа

Први победник ван енглеског говорног подручја!

Највеће филмско вече године - додела Оскара - одржано је 92. пут ове године у холивудском Долби театру, а награду за најбољи филм освојило је јужнокорејско остварење "Паразит" редитеља Бонг Џун Хоа, који је по сопственом признању веровао да је највећи домет вечери - Оскар за најбољи страни филм.

- Немам речи. Никада нисмо могли ни да замислимо да ће се ово десити. Пресрећни смо. Осећам да је ово врло важан тренутак у историји. Најисреније се захваљујем свим члановима Академије који су донели ову одлуку - рекле су продуценткиње, нарочито се захваливши редитељу.

У конкуренцији су били и  "1917", "Ле Ман: Славна 24 сата", "Ирац", "Џоџо зец", "Џокер", "Мале жене", "Прича о браку" и "Било једном у Холивуду".

ПЕСМА ЕВРОВИЗИЈЕ 2020: Ево када наступа Србија!

ПЕСМА ЕВРОВИЗИЈЕ 2020: Ево када наступа Србија!

Ратни цртежи, романтичарски пејзажи ДОСТОЈНИ НЕЗАБОРАВА: Изложба дела Зорана Петровића (ФОТО)

Ратни цртежи, романтичарски пејзажи ДОСТОЈНИ НЕЗАБОРАВА: Изложба дела Зорана Петровића (ФОТО)

Људи све више гледају овај филм - кажу да је предвидео појаву КОРОНАВИРУСА! (ВИДЕО)

Људи све више гледају овај филм - кажу да је предвидео појаву КОРОНАВИРУСА! (ВИДЕО)

Оскара за најбољег глумца добио је Хоакин Финикс који је одушевио свет глумећи негативца из Готама у филму "Џокер".

- Не осећам се бољим од својих колега, јер делимо исту љубав према филму и овом начину изражавања која ми је омогућио невероватан живот. Не знам где бих био да нема глуме. Био сам нитков, био сам некада окрутан, некада тежак за рад. Многи у овој соби дали су ми другу шансу - рекао је он.

Глумац је потом додао да сматра да су и његове колеге и он својеврсни борци за правду, јер дају гласове онима који се не чују. Номиновани у овој категорији били су и Антонио Бандерас ("Бол и слава"), Леонардо ДиКаприо ("Било једном... у Холивуду"), Адам Драјвер ("Прича о браку") и Џонатан Прајс ("Двојица папа").

Оскара за најбољу главну глумицу однела је Рене Зелвегер за улогу Џуди Гарланд у филму "Џуди". Ово је њен други Оскар, а псоветила га је Џуди Гарланд.

- Протекле године разговори и хвалоспеви посвећени Џуди били су одличан подсетник колико нас наши хероји уједињују. Када славимо наше хероји, ми се сећамо ко смо у том јединству. И не, Џуди Гарланд није добила Оскара за живота. Али ја сам сигурна да је ово наставак њеног наслеђа и показатељ да је њено наслеђе јединствен пример изванредности и инклузије, племенитости духа, а то све надилази уметничка постигнућа појединца. Џуди Гарланд, ти си дефинитнво једна од хероина које нас уједињују и дефинишу. И ово је за тебе - казала је она.

Оскара за најбољу монтажу звука и за најбољу монтажу добио је "Ле Ман '66: Славна 24 сата", док је за микс звука и фотографију награђен филм "1917".

Лора Дерн однела је Оскара за најбољу женску споредну улогу за улогу адвокатице за развод у филму "Прича о браку". Награду јој је доделио оскаровац Мехаршала Али, а остале номиноване колегинице, Марго Роби, Флоренс Пју, Скарлет Јохансон, Кети Бејтс, аплаудирале су из све снаге.

Златна статуа за најбољи дугометражни документарац додељена је филму "Америчка фабрика". У овој категорији био је номинован и македонски филм "Земља меда". Убрзо након тога награду за најбољи кратки документарни филм однео је "Учити скејтбординг у ратној зони ако си девојчица".

Оскара за најбољу сценографију добио је "Било једном у... Холивуду", потукваши "Паразита", "Ирца", "Зеца Џоџо" и "1917". У овом филму представљен је Холивуд током 1960-их година.

За најбољи кратки играни филм проглашен је "Комшијски прозор" Маршала Карија.

Најбољи прилагођени сценарио прошле године имао је филм  "Зец Џоџо", по оцени Академије. Оскара је добио сценариста и редитељ Тајка Вајтити.  Филм је базиран на књизи  "Цагинг Скиес" Кристине Леунен. Тајка Вајтити постао је први Маор који је добио Оскара у историји. Он је Оскара посветио свим припадницима домородачких народа.

 Оскара за најбољи оригинални сценарио добили су Бонг Џун Ху и Хан Џин Вон за филм "Паразит". "Паразит" је, иначе, номинован у шест категорија.

Pixarovo остварење "Прича о играчкама 4" добио је награду за најбољи анимирани филм. Поред овог цртаћа номиновани су били и  "Како тренирати змаја – Скривени свет", "Изгубио сам тело", "Клаус" и "Недостајућа карика".

Оскара за најбољу споредну мушку улогу добио је Бред Пит за улогу у филму "Било једном у Холивуду". Ово је први Оскар за Бреда Пита, а његова друга номинација.

За најбољи страни филм проглашен је "Паразит" из Јужне Кореје, први из ове земље који је номинован и добио Оскара. Међу предложенима били су и "Корпус кристи" из Пољске, "Земља меда" из Северне Македоније, "Јадници" из Француске, и "Бол и слава" из Шпаније.


УСВОЈЕНУ ЋЕРКУ ЗАТЕКЛА СА МУЖЕМ У КРЕВЕТУ! Чувеној глумици се добра дела враћала као казна (ФОТО)

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ како је Оскар добио име? Деценијама се прича да је ОВО кумовало НАЈПОЖЕЉНИЈОЈ СТАТУИ!

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ како је Оскар добио име? Деценијама се прича да је ОВО кумовало НАЈПОЖЕЉНИЈОЈ СТАТУИ!

Кренуо очевим стопама: Нови хорор по причи коју је написао син краља хорора - Стивена Кинга! (ВИДЕО)

Кренуо очевим стопама: Нови хорор по причи коју је написао син краља хорора - Стивена Кинга! (ВИДЕО)

Најгоре што је мачкама могло да се догоди после паса - мјузикл "Мачке"! Номинован за "Златну малину"!

Најгоре што је мачкама могло да се догоди после паса - мјузикл "Мачке"! Номинован за "Златну малину"!