Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАВРШЕН 64. МАРТОВСКИ ФЕСТИВАЛ! Додељене ГРАН ПРИ НАГРАДЕ најбољим филмовима

03.04.2017. 10:22
Пише:
Србија Данас
martovski festival
мартовски фестивал / Извор: Фото: Станислав Милојковић / Мартовски фестивал

Награде су додељене у категоријама за дугометражни и краткометражни документарни филм, анимирани филм, краткометражни играни филм у националној и међународној селекцији и за експериментални филм/видео арт.

На свечаном затварању 64. Мартовског фестивала, вечерас су у Великој сали Дома омладине Београда додељене ГРАН ПРИ награде најбољим филмовима који су приказани у такмичарским селекцијама. Награде су додељене у категоријама за дугометражни и краткометражни документарни филм, анимирани филм, краткометражни играни филм у националној и међународној селекцији и за експериментални филм/видео арт, а новчани износ награде за сваку од категорија је по 2.000 евра.

Филмови награђени гран пријевима на 64. мартовском фестивалу:

Краткометражни филм

Селектори овог дела програма су били редитељ Павле Вучковић (кратки играни филм – национална селекција), редитељка Маша Нешковић (кратки играни филм – међународна селекција) и редитељ и асистент на Факултету драмских уметностиНенад Поповић (кратки играни филм – међународна селекција).

ЗАВРШНИЦА! Филм Хане Јушић "Београдски победник" 45. Феста (ГАЛЕРИЈА)

Жири је радио у саставу: Зоран Јанковић, филмски критичар; Димитрије Војнов, драматург и сценариста и Ђорђе Бајић, филмски критичар и писац.

Гран При за најбољи страни краткометражни играни филм жири је доделио белгијском филму "Стате оф Emergency Motherfucker" Sébastiena Petrettija.

Martovski festival
Мартовски фестивал / Извор: Фото: Станислав Милојковић / Мартовски фестивал

Образложење жирија: "Petretti је у свом краткометражном филму остао у потпуности веран овој специфичној форми, понудивши убитачан и духовит коментар вечних тежњи младих људи које одолевају притиску актуелних политичких тензија. Petrettijevi главни адути су смисао за хумор, одмерена провокативност и јасан лични став уз пуно разумевање форме у којој се изражава."

Награду су примили редитељ филма Сéбастиена Petretti i главни glumac Yassine Фадел. Награду је у име пријатеља фестивала, компаније ЛУКОИЛ СРБИЈА, доделила Светлана Шуковић, менаџер за односе са јавноћу компаније ЛУКОИЛ.

Гран При за најбољи домаћи краткометражни играни филм жири је доделио филму "Само девојчице плачу" Владимира Миловановића.

Образложење жирија: "Миловановић је у свом краткометражном филму донео вишеслојну причу о одрастању кроз коју се преламају увиди у питања емоционалног сазревања и утицаја околине, у распону од политичких фигура до стрип јунака Загора. Кроз сугестивну реконструкцију ауторитарног имагинаријума нашег детињства, ово је упозоравајућа и узбудљива прича о трауми чије последице још нисмо у потпуности препознали. У стилском погледу, Само девојчице плачу користи прецизан филмски језик, одликује се вештим радом са глумцима натуршчицима и ванредним продукционим дизајном који чине да амбијент у коме се прича дешава постане равноправни јунак филма."

Martovski festival
Мартовски фестивал / Извор: Фото: Станислав Милојковић / Мартовски фестивал

Анимирани филм

Селектор овог дела програма је био сниматељ, аниматор, редитељ и предавач, Никола Мајдак млађи.

Жири је радио у саставу: Игор Прасел, оснивач и уметнички директор Међународног фестивала анимираног филма Аниматека; Ана Недељковић, визуелна уметница и едукаторка и Јелена Бешир, ауторка анимираних филмова.

Гран При за најбољи анимирани филм жири је доделио филму "Флипоскоп" Крунослава Јовића.

Нови филм Рајка Грлића и Матијажа Иванишина премијерно на 64. Мартовском фестивалу

Образложење жирија: "Главна награда додељује се анимираном филму посвећеном самој суштини и радном процесу анимације, филму који представља успешну и  заокружену целину свих елемената од режије и анимације, до звука  и саме приче."

Поред главне награде, жири је одлучио да додели и специјалну награду филму "Наш град" групе аутора, у produkciji Roremachine i Београдског фестивала цвећа.

Martovski festival
Мартовски фестивал / Извор: Фото: Станислав Милојковић / Мартовски фестивал

Образложење жирија: "Специјална награда се додељује анимираном докуметарном филму Наш град, који се на храбар начин бави актуелним друштвеним проблемима у Београду."

Експериментални филм и видео арт

Селектор овог дела програма била је филмска редитељка, видео уметница и уметничка директорка фестивала савременог експерименталног филма РЕЗ, Марта Попивода.

Жири је радио у саставу: Јелена Станковић, директор фотографије; Мирослав Карић, историчар уметности и Ана Адамовић, фотограф.

Гран При за најбољи филм у категорији експериментални филм/видео арт жири је доделио филму "Све, још увијек, у орбити" редитеља Данета Комљена и Јамеса Latimerra.

Конкурс за волонтере на 64. Мартовском фестивалу

Образложење жирија: "Спајајући елементе и приступе филмског есеја, експерименталног документарца и визуелно-поетских структура блиских видео праксама Све, још увијек, у орбити у двадесет три минута доноси фасцинантну причу о настанку и изградњи Бразилије. Наиме, локалну историју града дубоко ће прожимати легенда о италијанском свецу Дом Босцоу и његовој визији утопијске заједнице са краја 19. века као и судбина Вила Амаури, малог насеља првих градитеља бразилског модернистичког мегаполиса, које данас живи још само кроз сећања и као туристичка-подводна атракција оближњег вештачког језера Параноа. Управо ова два момента редитељски двојац узима за кључна полазишта у конципирању филма који са једне стране функционише као својеврсна посвета свим оним идејама, покретима, визијама о бољем друштву у будућности, али и као снажна метафора о данашњем цивилизацијском тренутку и колективном искуству света који, чини се, затвара све могућности о новим, великим друштвеним сновима. Изузетне композиције које дочаравају природу и меланхолију различитих простора, унутрашња енергија кадрова који својим дужинама добијају на снази, ангажују интуицију гледаоца и допуштају му да заиста проживи посебност места, утопијску визију градње новог и нестанка другог града. Ток филма аутори граде на изразитој асоцијативној драматургији и визуелној нарацији која постаје поезија. Та логика поезије се опире рационалном И конвенционалном, али кореспондира са архетипским и лирским у гледаоцу. Због свега наведеног, жири је донео једногласну одлуку да Гран Приовогодишњег Мартовског фестивала у селекцији експерименталног филма и видео уметности додели управо овом остварењу."

Martovski festival
Мартовски фестивал / Извор: Фото: Станислав Милојковић / Мартовски фестивал

Документарни филм

Селектори овог дела програма били су редитељ, сценариста и сниматељ, Драган Николић (документарни филмови преко 50 минута) и редитељка Ивана Тодоровић (документарни филмови до 50 минута).

Жири је радио у саставу: Јована Николић, продуцент; Сари Воланен, urednica YLE Finnish Броадцастинг Company i чланица Филмског фестивала Тампаре и Младен Ђорђевић, редитељ.

Гран При за најбољи кратки документарни филм жири је доделио филму "Папирни живот" Зорана Таировића.
Образложење жирија: "Папирни живот је веома искрен документарни филм и веома важан за данашње друштво, о породици са маргине која упркос тешким егзистенцијалним приликама покушава да негује веома здрав однос према животу. Жири је посебно ценио редитељев минималистички приступ у смислу коришћења филмског језика и једноставних решења."

64. мартовски фестивал документарног и краткометражног филма: Погледајте шта вас очекује ове године

Жири је донео одлуку и о додели специјалне награде (услуге постпродукције у висини од 2.000 евра, коју обезбеђује кућа Ливинг Пицтурес), за филм "Цонтраиндицазионе" Тамаре фон Штајнер.

Образложење жирија: "Ново редитељско име, Тамара фон Штајнер, на домаћу документарну сцену доноси снажан и емотиван приступ портретисању суровог система који се поставља као сам себи довољан и почиње да служи идејама против његове првобитне сврхе."

Награду је уручио Стефан Орландић, у име куће Ливинг Пицтурес.

Гран При за најбољи дугометражни документарни филм жири је доделио филму "Дубина два" Огњена Главонића.
Образложење жирија: "Веома храбар филм, редитеља Огњена Главонића, који покреће табу тему кроз форму документарног трилера, успевајући да оствари високу чистоту и кохерентност филмског израза."  

martovski festival
мартовски фестивал / Извор: Фото: Станислав Милојковић / Мартовски фестивал

У завршници 64. Мартовског фестивала, домаћа публика је премијерно гледала филм "Трст, Југославија" (2017, 62 мин, Италија). Ово документарно остварење на забаван начин реконструише носталгичан период 70их и 80их година прошлог века, када су Југословени масовно одлазили у Трст у шопинг и шверц. Публику у Дому омладине Београда пре пројекције поздравио је гост 64. Мартовског фестивала, редитељ Алесио Боцер.

Од 30. марта до 2. априла публика је у оквиру 64. Мартовског фестивала имала прилику да погледа преко 150 филмова, како у такмичарским категоријама, тако и у ревијалном делу програма, те на специјалним пројекцијама у оквиру којих је премијерно приказано неколико дугометражних документарних филмова. Поред филмова, програм фестивала чиниле су и бројне радионице, предавања, као и музички садржаји.