ИСТРАЖИВАЊЕ
Свака друга фирма тежи примени одрживих решења
Производња хране и даље зависи од енергетски интензивних процеса и фосилних горива, што произвођачима доноси нове изазове.
Све већи притисак да се оптимизује употреба ресурса попут сировина, енергије и воде, као и процеси производње амбалаже, поклапа се са растом оперативних трошкова, укључујући цене сировина, таксе на емисије ЦО2 и отпадне воде. Као резултат тога, произвођачи у прехрамбеној индустрији се све више окрећу одрживим решењима у свим деловима пословања.
Истраживање компаније Тетра Пак открива значајне трендове у приступу који прехрамбена индустрија има према променама. У случају половине испитаних компанија, растућа очекивања потрошача доводе до усвајања одрживих пракси у производњи и преради. Коначне одлуке о куповини играју кључну улогу, при чему 74% потрошача изражава спремност да одабере производе компанија које брину о животној средини. Ово указује на то да прелазак на одрживије процесе и производе није само одговор на трендове, већ и реакција на јасан сигнал са тржишта. Ипак, и даље остаје кључни изазов: на који начин модерна производна решења могу истовремено довести до смањења трошкова за произвођаче хране, како би се цела индустрија мотивисала да примени ове промене?
Одрживост: Балансирање између оптимизације и смањења трошкова
Произвођачи истичу три кључне области одрживости које утичу на пословну стратегију: смањење емисија ЦО2, и минимизирање употребе ограничених ресурса као што су енергија добијена из фосилних горива, вода, и средства за чишћење која су од суштинског значаја за безбедност хране.
Лаурентиу Бонцица, директор за процесна решења за Источну Европу у компанији Тетра Пак, објашњава: "Примећујемо да се током времена фокус произвођача хране постепено мења. Данас, компаније које се баве прерадом хране фокус пре свега стављају на остваривање оперативних уштеда. Унапређење постојећих производних линија постало је приоритет, јер чак и циљана прилагођавања у производним процесима могу довести до значајних смањења трошкова и обезбедити ефикасну употребу ресурса у складу са циљевима одрживости."
Континуирани напредак у прехрамбеној индустрији
Прелазак на одрживије праксе у производњи хране подразумева иновације и модернизацију процеса. Шездесет пет посто лидера у индустрији истиче значај иновативних решења када је реч о смањењу угљеничног отиска прехрамбених система.
- У компанији Тетра Пак, улажемо значајна средства у истраживање и развој решења за производњу хране, подржавајући наше партнере у њиховом пословању. Наши напори су резултовали у специјализованим производним линијама заснованим на најбољим праксама које смањују употребу воде, емисију ЦО2 и губитак сировина - објашњава Бонцица. Он такође напомиње да унапређење или модернизација чак и само једне компоненте производне опреме може значајно смањити потрошњу ресурса и оперативне трошкове.
- Узмимо за пример Тетра Пак® Тубулар Хеат Exchanger који користи систем регенерације топлоте од производа до производа (П2П). Овај систем може значајно да смањи енергетске трошкове, чак и до 55% у поређењу са традиционалним системима на бази кружења воде. Ова технологија такође минимизује употребу паре и ледене воде, унапређујући енергетску ефикасност и оперативну одрживост - рекао је Лаурентиу Бонцица.
Стручњак из компаније Тетра Пак истиче да решења усмерена на одрживост надилазе појединачне компоненте и могу довести до промена дуж целе производне линије. За произвођаче који теже оптимизацији у великом обиму, овај свеобухватни приступ подиже ефикасност и управљање ресурсима на потпуно нови ниво. Као пример у области млечних производа, он наводи да УХТ линије које користе ОнеСтеп технологију трансформишу производњу млечних производа поједностављивањем производње и смањењем броја корака потребних за прераду млека. Резултати су јасни: уз до 35% мању потрошњу воде и 44% мању потрошњу енергије у поређењу са традиционалним УХТ линијама, ова технологија обезбеђује значајно смањење, како утицаја на животну средину тако и оперативних трошкова. Такође, она смањује потрошњу топлотне енергије за до 29%, а смањује и емисију ЦО2 за до 36%, што је чини кључном за постизање циљева одрживости унутар индустрије млечних производа.
Промена данас значи размишљање о будућности
Одржива трансформација у прехрамбеном сектору представља више од одговора на потрошачке трендове. То је стратешка иницијатива за дугорочну стабилност и иновације. Уз све већу освешћеност, произвођачи хране широм света усвајају иновације које доносе користи како за оперативну ефикасност тако и за планету. Вођени принципима циркуларне економије и фокусом на смањење отпада, ови напори креирају пословне моделе који чувају природне ресурсе, и граде поверење потрошача. Одрживост постаје конкурентска предност, подстичући компаније да истражују нове технологије и процесе. Као резултат тога, прехрамбена индустрија не само да се прилагођава променама, већ активно обликује своју будућност, обезбеђујући вредност која превазилази традиционалну производњу и дистрибутивне методе.