Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ШТА АКО ПУТИН ДОЂЕ ДО ПОЉСКЕ?!" Кијев предвиђа слом Русије до 2025. Москва одговара да ће се у Украјини играти казачок

21.09.2023. 20:12
Пише:
Србија Данас
Volodimir Zelenski i Vladimir Putin
Володимир Зеленски и Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/YouTube/Printscreen/Obozrevatel/Shutterstock

Председник Здруженог генералштаба америчких снага, генерал Марк Мили, рекао је да ће Украјини бити потребно "веома много времена" да оствари потпуну победу.

Иако није директно повезана са сукобом у Украјини, посета севернокорејског лидера, Ким Џонг Уна, Русији, обележила је протеклу недељу. Мада није званично потврђено, руски државни врх, на челу са Владимиром Путином, како се претпоставља, разговарао је са делегацијом Пјогјанга о набавци муниције и друге ратне опреме за одлучујуће борбе са Кијевом у наредном периоду.

"СВАКИ ДАН НОВИ УЖАС, ПАТЊА И СМРТ" Москва спрема велико изненађење, црв сумње код Зеленског, а ОВАЈ потез Вашингтона назван "нечовечним"

"СВАКИ ДАН НОВИ УЖАС, ПАТЊА И СМРТ" Москва спрема велико изненађење, црв сумње код Зеленског, а ОВАЈ потез Вашингтона назван "нечовечним"

"ДРЖАВНИ УДАР У КИЈЕВУ ЗА ТРИ-ЧЕТИРИ НЕДЕЉЕ" Москва и Пјонгјанг постигли договор, Путин открива зашто је Зеленски на челу Украјине, Орбан задаје главобоље ЕУ

"ДРЖАВНИ УДАР У КИЈЕВУ ЗА ТРИ-ЧЕТИРИ НЕДЕЉЕ" Москва и Пјонгјанг постигли договор, Путин открива зашто је Зеленски на челу Украјине, Орбан задаје главобоље ЕУ

СПРЕЧЕН АТЕНТАТ НА ЗЕЛЕНСКОГ! Разбијена руска шпијунска мрежа у Украјини, раскол на Западу око даље подршке Кијеву, уследио и "хладан туш" из НАТО

СПРЕЧЕН АТЕНТАТ НА ЗЕЛЕНСКОГ! Разбијена руска шпијунска мрежа у Украјини, раскол на Западу око даље подршке Кијеву, уследио и "хладан туш" из НАТО

Ким је наздравио чашом руског вина Путиновом здрављу, победи велике Русије и корејско-руском пријатељству, проричући победу Москви у "светој борби" са Западом у рату у Украјини.

- Чврсто верујем да ће херојска руска војска и народ бриљантно наследити своје победе и традиције и одлучно доказати своје племенито достојанство и част на два фрона војних операција и изградње снажне нације. Руска војска и народ засигурно ће однети велику победу у светој борби за кажњавање великог зла које жели хегемонију и храни се експанзионистичком илузијом - рекао је Ким.

САД и Јужна Кореја изразили су забринутост да би Ким могао да прода оружје и муницију Русији а заузврат добије високософистициране технологије за развој нуклеарног и свемирског програма. Вашингтон је упозорио да ће увести додатне санкције због купопродаје оружја између Русије и Северне Кореје, устврдивши да Путин моли Кима за помоћ пошто је претрпео велике губитке у Украјини.

Kim Džong Un i Vladimir Putin
Ким Џонг Ун и Владимир Путин / Извор: Профимедиа

 Руски министар спољних послова, Сергеј Лавров, изразио је спремност Русије да размотри све озбиљне предлоге за решење ситуације у Украјини који ће узимати у обзир реалност на терену и интересе Москве.

- О томе је већ више пута детаљно разговарано. Спремни смо да размотримо све озбиљне предлоге који ће узимати у обзир реалност на терену и основне, легитимне интересе Русије - рекао је Лавров након састанка са колегом из Мјанмара, Таном Свејем.

С друге стране, угледни светски магазин, Фореигн Affairs, пише да главни ризик за Украјину није драматична политичка промена на Западу, већ полагани пад стране помоћи, а све може да почне у Сједињеним Државама, где ће избори бити одржани у новембру 2024. године. Стога, аутор чланка препоручује Украјини да се прилагоди изгледима дуготрајног рата. И саветује политичким лидерима у европским земљама и Сједињеним Државама да правним актима фиксирају доделу финансијске и војне помоћи Украјини, како би будућим лидерима било теже да скрену са овог пута.

Резултати америчких избора биће важан адут за ток рата. Ако се Доналд Трамп врати, то ће бити катастрофа за Украјину, сигуран је аутор чланка. Трамп је обећао да ће окончати рат у року од 24 сата, па стручњаци закључују да је спреман да конфликт реши преговорима, чак и под руским условима.

Уследила је претња Путина, током састанка са белоруским лидером, Александром Лукашенком, у Сочију, да ће за време преговора западни партнери Кијева и сама Украјина плесати уз руску музику. Путин је тако прокоментарисао речи америчког државног секретара, Ентонија Блинкена, да ће Русија и Украјина током преговора отплесати свој танго.

- Американци сами не умеју да играју тај танго, они о свему одлучују. То је, наравно, прелепа музика и покрети су лепи. Али Американци све покушавају да реше са позиције силе – или уз помоћ економских санкција или финансијских ограничења, претњама употребе војне силе или њеном применом - рекао је.

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin
Александар Лукашенко и Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Руски председник је уједно и поручио Украјини да не играју онако како други свирају.

- Мислим да не треба да забораве свој народни плес "гопак". А то је веома важно, јер у супротном плесаће онако како им други буду свирали. А плесаће, на крају сви, и то уз "Барињу" (руска народна песма) или уз казачок - рекао је он.

Генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, рекао је да нико не зна када ће се борбе у Украјини завршити.

- Већина ратова траје дуже него што се очекивало на самом почетку. Према томе, морамо бити спремни за дуг рат у Украјини. Сви желимо брз мир - додао је генерални секретар НАТО.

Он је такође навео да ће, према његовом мишљењу, ако Украјина престане да се бори "престати да постоји". А ако Русија прекине непријатељства, онда ће бити мира, сматра Столтенберг.

- Када се овај рат заврши биће нам потребне безбедносне гаранције за Украјину. У супротном, историја се може поновити - тврди он.

Jens Stoltenberg
Јенс Столтенберг / Извор: Профимедиа

Заплашен најавама обуставе војне помоћи Кијеву, украјински председник, Володимир Зеленски, упозорио је да ће Трећи светски рат постати реалност ако САД не наставе да помажу његовој земљи. Он је упоредио Владимира Путина са Адолфом Хитлером.

- Цео свет мора да одлучи, хоћемо ли зауставити Путина или хоћемо да почне Трећи светски рат. Ми Путина не можемо променити. Изабрали су га, реизабрали и добили су новог Хитлера. Не можемо се вратити у прошлост, али можемо све зауставити сада... Ако Украјина падне шта ће бити за 10 година? Само размислите о томе. А ако Русија дође до Пољске, шта је следеће? Трећи светски рат - рекао је украјински председник у америчкој емисији "60 минута".

Реаговао је и начелник украјинске војне обавештајне службе, генерал-потпуковник Кирил Буданов. Он је изјавио да је још апсолутно неизвесно колико дуго ће Запад бити у стању да одржава довољне количине ресурса за Украјину.

Складишта у западним земљама нису потпуно празна, без обзира шта ко каже - наводи Буданов и открива да је и Русија скоро исцрпела своје резерве и ресурсе, те да ће руска економија издржати најдуже до 2025.

Буданов своју оцену темељи на сусрету руског председника Владимира Путина и лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна.

- Ако је све у реду и Русија има довољно ресурса, зашто их траже по целом свету? Одговор је очигледан, нема више шта да се извлачи - тврди Буданов.

Kiril Budanov
Кирил Буданов / Извор: Профимедиа

Међутим, бивши аналитичар ЦИА, Лари Џонсон, каже да Владимир Путин, неће отступити у сукобу са Кијевом, све док не постигне испуњење руских захтева.

- Путин очекује да обузда Украјину све док она не буде приморана или да се преда или уђе у мировне преговоре под условима Москве. Неће бити ситуације у којој ће се Русија повући, једноставно неЛидери Г7, укључујући америчког председника Џоа Бајдена, објавили су своју прогнозу на Генералној скупштини УНма шансе - рекао је он.

У међувремену, почело је заседање Генералне скупштине Уједињених нација. Пред одлазак за Њујорк, украјински председник, Володимир Зеленски, рекао је да Украјина не може Владмира Путина да "остави на миру" и позвао свет да се супротстави руском председнику како би избегли Трећи светски рат. У разговору за америчку телевизију ЦБС Зеленски је рекао да је западна војна подршка кључна за обнављање територијалног интегритета Украјине.

Лидери Г7, укључујући америчког председника Џоа Бајдена, објавили су своју прогнозу на Генералној скупштини УН да би рат у Украјини могао да траје још седам година и узимају у обзир тај сценарио приликом планирања трошкова. Представници земаља Г7 разговарали су о том питању иза кулиса у понедељак и сложили се да ће се рат вероватно наставити у средњорочном и дугорочном периоду, рекао је портпарол америчког Стејт департмента.

Председник Здруженог генералштаба америчких снага, генерал Марк Мили, рекао је да ће Украјини бити потребно "веома много времена" да оствари потпуну победу. Мили наводи да током садашње контраофанзиве неће бити могуће постићи ослобађање окупираних територија, јер се у том делу Украјине налази "много више од 200.000 руских војника".

Украјински председник, Володимир Зеленски, обратио се у уторак на Генералној скупштини УН констатујући да Русија нема право да држи нуклеарно оружје. Стратегију за разоружање је описао као добру, али је уверен да то "не би требало да буде једина стратегија". Подсетио је како је Украјина предала свој нуклеарни арсенал, али и да је свет тада "одлучио да Русија постане чувар такве моћи".

- Историја показује да је Русија била та која је заслужила нуклеарно разоружање још деведестих година - поручио је украјински лидер.

Volodimir Zelenski
Володимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Он је оптужио Москву да користи многе алате као оружје не само против Украјине, већ и против других земаља, те да покушава да искористи несташицу хране на глобалном тржишту у замену за признање својих освојених територија у Украјини.

- Многа места у сали Генералне скупштине могу да постану празна ако Русија успе са својом издајом и агресијом - рекао је Зеленски и додао да Русију треба зауставити, апеловавши уједно и да се Русији одузме право вета у Савету безбедности УН.

У свом обраћању Уједињеним нацијама, украјински председник рекао је да се свет мора ујединити како би победио руску агресију у Украјини.

- Јасно је, покушај Русије да искористи несташицу хране на глобалном тржишту у замену за признање неких, ако не и свих, освојених територија. Русија лансира цене хране као оружје. Њихов утицај се протеже од атлантске обале Африке до југоисточне Азије - рекао је Зеленски.

Он је указао на то да Русија покушава да блокира снабдевање гасом и нафтом европских земаља које су од ње зависне, називајући то "енергетским оружјем". Зеленски је апеловао на светске лидере да обуздају руску употребу нуклеарних електрана.

Зеленски је навео два услова која морају да буду испуњена за потпуни прекид непријатељстава у Украјини. Он је заправо подсетио на украјинску мировну формулу предложену прошле године као темељ за праведан крај свеобухватног рата Русије против Украјине.

Реч је о два услова чије испуњење гарантује ослобађање украјинске територије од окупатора. Први је потпуно повлачење свих руских снага и плаћеника са суверене територије Украјине у границама из 1991. године, укључујући Црноморску флоту Русије. Други је потпуно враћање Украјини ефективне контроле над целом државном границом и искључивим економским појасом у Црном и Азовском мору и Керчком теснацу.