Рекордне цене поврћа за зимницу: Тачан списак цена на пијацама и у маркетима - овде је најјефтиније
Цене паприке и љутих папричица изненадиле су многе купце јер за килограм љутих негде треба да издвоје и 300 динара.
Сезона припреме зимнице лагано куца на врата. Јесење време са собом сваке године носи чаре спремања зимнице којима се радују многи у Србији, међутим ове године цене поврћа су и више него изазовне за новчаник. Отворено питање стоје, где се може најповољније проћи при куповини поврћа за добро нам познату туршију, ајвар као и остале специјалитете из тегли зимнице. Избора не мањка, но разлике у ценама су приметне између пијаца, маркета и кванташа.
У маркетима скупо, али доступно
Разлике у цени су приметне по регионима, те тако у главном нам граду килограм црвене паприке шиље кошта између 170 па све до 230 динара. На југу Србије цене су видно ниже од 160 до 190 нинара по једном килограму. Многима омиљена, љута папричица, љуто држи и цену. Комад једне папричице у супермаркетима може се пазарити од 20 до 30 динара док на пијацама и у пиљарама кило стоји од 250 до 300 динара. Од 55 до 70 динара може се пазарити главица купуса, слично као и на пијацама.
Цене у маркетима
- паприка црвена шиља килограм 170 до 230
- паприка бабура 165 231
- паприка жута шиља 210 248
- паприка љута од 20 до 26
- карфиол 180 до 270
- краставац 92 до 130
- шаргарепа 70, 80
На неким пијацама јефтиније
Као се већ могло закључити, цене на пијацама мањих градова широм наше земље и кванташима су повољније, али свакако треба бити пажљив при одабиру јер квалитет зна да варира. Доста добра уштеда може се направити у колико се планира прављење веће количине зимнице.
Цене на пијацама и кванташима
- краставчићи 120
- паприка 160, 190 па и 200
- парадајз 80 до 150
- љуте папричице 250 до 300
- шаргарепа 100
- бели лук 500, 600
- купус 50, 60
На крају се свакако вади закључак да ће ове године бити потребно издвојити озбиљнију суму новца него претходних година за припрему ајвара, мешане салате и сличних ђаконија. Акценат на скупоћу намирница треба ставити пре сбега на паприку шиља, бели лук који су кључни за припрему ајвара као и разних салата које радо једемо целе зиме.
Када се подвуче црта, најбоље време за куповину поврћа на пијацама је рано ујутру док за маркете важи правило редовног праћења акција.
Извор: Курир