Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА ЈЕ СПАЈАЛО ЈОВАНКУ БРОЗ И ЉУБУ ЗЕМУНЦА? Непознато широј јавности - имао је "леђа као ливада" (ФОТО)

23.07.2021. 21:18
Пише:
Србија Danas/Mondo.rs
Ljuba Zemunac i Jovanka Broz
Љуба Земунац и Јованка Броз / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Балканс/Фацебоок/Принтсцреен/Пулс Асфалта

"Љуба ми је предлагао да отмемо авион и да одемо на Хаваје."

Милан Гашевић Гаша, полицајац. Описују га као човека од два метра, са леђима као ливада који је уједно био и најбољи каратиста у тадашњој Савезној полицији.

Овог лета одмор у Грчкој се ипак исплати: Ултра All инцлусиве за хотел 5* = 7 ноћи од 1099€ по соби

Овог лета одмор у Грчкој се ипак исплати: Ултра All инцлусиве за хотел 5* = 7 ноћи од 1099€ по соби

НАЛАЗИМО СЕ НА СРЕДИНИ ЛЕТА: Метеоролог Ђурић најавио када да очекујемо нови топлотни талас и поручио: Не паничите (ФОТО)

НАЛАЗИМО СЕ НА СРЕДИНИ ЛЕТА: Метеоролог Ђурић најавио када да очекујемо нови топлотни талас и поручио: Не паничите (ФОТО)

ДА ЛИ СТЕ ЈЕ ВИДЕЛИ? Јаворка Милосављевић (74) нестала пре три дана - ако је уочите позовите полицију

ДА ЛИ СТЕ ЈЕ ВИДЕЛИ? Јаворка Милосављевић (74) нестала пре три дана - ако је уочите позовите полицију

Широј јавности није познат али се за његово име везују да итекако познате личности - Љуба Земунац и Јованка Броз.

После једне акције немачке полиције Љуба је ухапшен али пошто није било чврстих доказа Немци су решили да га депортују у Београд. По њега је из Југославије дошао само један полицајац. И то сам. Био је то Милан Гашевић.

Milan Gašević Gaša
Милан Гашевић Гаша / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RTS Мира Адања Полак Ексклузивно - Званични канал

- Ја на годишњем одмору у селу на Романији помажем нешто родитељима. Кад одједном стижу полицијска кола. Кажу ми да морам хитно да се јавим шефовима. Тад ми они саопште да треба да идем по Љубу Земунца у Франкфурт - испричао је Гашевић.

Љуба воде ка авиону уз најстроже мере обезбеђења - 10 паса, 30 специјалаца, а њему ланци на ногама и рукама. Немци су били шокирани што је он сам дошао сам по Љубу.

- Упозорили су ме да је опасан и јак човек. Рекао сам им да не морају да брину, и да ми није први пут. А онај што је пришао да откључа Љуби лисице руке му дрхтале, није могао да потрефи кључем. Узео сам кључ и рекао - Љубо, савезна удба води за Београд. Одговорио ми је само - "Идемо" - присетио се Гашевић и додао:

- Седели смо и причали. Рекао ми је: "Ајде да киднапујемо авион и да одемо на Хаваје". Љубо, рекох му, доћи ће и по мене и по тебе. Када сам га одвео у станицу питао ме је да ли може да се јави мајци. Дозволио сам му.

- Росо, ево ме у Земуну, али не могу да те видим.

Распричао се, рекао сам му да прича слободно јер имамо времена, чекамо да се заврше одређене формалности. Онда се појавио један полицајац, мало крупнији, који га је цимнуо нешто. Љуба га ударио главом, овај се претурио.

Колики углед је уживао Гашевић у својим редовима говори и то што је био изабран да буде један од малобројних полицајаца који су чували некадашњу прву даму СФРЈ Јованку Броз. Тадашњи начелник обезбеђења Јосипа Броза Тита позвао је Гашевића и још двојицу његових колега и рекао им да су одабрани за специјални задатак. 

Jovanka Broz, Josip Broz
Јованка Броз, Јосип Броз / Извор: Профимедиа

- Момци имам у вас поверење. Ово што вам кажем не сме вам ни породица знати где сте ни шта радите. Јованка Броз долази у вилу. Морамо да обезбедимо да јој ништа не фали - испричао је Гашевић.

Дошла је колима, заједно са сестром Надом.

- Ми смо јој отворили капију, а кад је изашла из кола деловала је скрхано и сломљено да је то страшно било видети. Једва се попела уз степенице - рекао је Гашевић.

Како је испричао, Јованка је временом стекла поверење у њега толико да је умела да га замоли да оде да јој купи нешто.

- Нама то није било у опису посла, ми смо били задужени за њену безбедност. Али ја сам је поштовао, она је била старија од моје мајке, сваки пут сам је послушао. Онда ме позове после да седнемо да попијемо кафу. Говорила ми је доста ружно о Станету Доланцу и Николи Љубичићу. Рекла ми је да су они вршили утицај на Тита како би их раздвојили. На крају су то и успели. Рекла ми је: "Ја сам са Титом јако добро живела, ми смо се волели, ја сам свако јутро добијала кафу у кревет" - испричао је Гашевић.

Каже како је Јованки било забрањено да излази из куће у град без пратиоца и возача.

- Једном је хтела да оде до града са сестром Надом, али сам морао да је замолим да сачека да дођу возач и човек из пратње. Бунила се мало али је на крају попустила - испричао је Гашевић у емисији код Мире Адање Полак.

Jovanka Broz
Јованка Броз / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RTS Мира Адања Полак Ексклузивно - Званични канал

Каже како је стекао утисак, послуга у кући је није волела па се дешавало да спремачица баци прљаву крпу преко кипа Јосипа Броза што је Јованку погађало.

- Нису добро одржавали ту вилу. Било је свакојаких проблема, од грејања па надаље. Долазили су из амбасаде Либије и нудили цистерну горива да јој поклоне да би се грејала - испричао је он.

Присетио се Гашовић како је Јованка Броз пожелела да посети његову кућу.

- Једном кад је ишла код фамилије у Гроцку рекла ми је да жели да сврати код мене кући. Ја сам тада живео у Лештанима. Назовем жену и кажем јој да брзо нешто спреми пошто ћемо ускоро доћи. Свратила је, било нам је веома драго. Моја жена јој је поклонила домаћи џем од шипка који је правила. Она јој је сутрадан послала 25 ружа. Рекла је да ју је тај џем вратио у детињство - испричао је он.

Он је рекао да и то да се добро сећа када је пао Берлински зид, Јованка Броз га је позвала и рекла - "Гашевићу, од данас почиње нова светска ера".