Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У АУСТРИЈИ МАЛО ЗНАЈУ О ДИЈАНИ БУДИСАВЉЕВИЋ И ЊЕНИМ ДЕЛИМА: Једна књига ће то заувек променити

11.01.2021. 10:08
Пише:
Промо

Књига "Дианас Листе" је прича о храброј жени и мајци која је ослободила хиљаде деце из усташких логора смрти

Како се 15. јануара 2021. године обележава 130. рођендан Дијане Будисављевић, Аустријанке, храбре жене која је, између октобра 1941. и маја 1945., спасила најмање око 10.000 деце, највећим бројем српске, из усташких концентрационих логора, добра је прилика да Срби у Аустрији својим аустријским пријатељима поклоне оригиналну верзију књиге писца Вилхема Куеса “Дианас Листе”.

МИСТЕРИЈЕ БЕЗ КРАЈА: Представљамо 10 личности из српске историје чија смрт и даље није до краја разјашњена

МИСТЕРИЈЕ БЕЗ КРАЈА: Представљамо 10 личности из српске историје чија смрт и даље није до краја разјашњена

Засигурно нисте знали: Представљамо вам четири тајне српске историје које још увек нису одгонетнуте!

Засигурно нисте знали: Представљамо вам четири тајне српске историје које још увек нису одгонетнуте!

ТЕСЛА ЧОВЕК ИСПРЕД СВОГ ВРЕМЕНА: Последњи патент нашег великог научника због кога га и данас називају пророком

ТЕСЛА ЧОВЕК ИСПРЕД СВОГ ВРЕМЕНА: Последњи патент нашег великог научника због кога га и данас називају пророком

Ова књига има изузетан значај за упознавање широке јавности с једним тако важним хуманитарним подухватом какав је спасавање српске деце из усташких логора. Иако је била Аустријанка, Дијану Будисављевић у Аустрији једва познају и њене храбре акције спашавања углавном су заборављене.

Због тога је књига Вилхелма Куеса на немачком језику - „Дианас Листе“ - одличан избор и начин да свака Српкиња и Србин који живе у Аустрији овом књигом упознају њихове аустријске пријатеље са голготама и страдањима које су доживела и преживела српска деца током Другог светског рата. Књига је и одлично штиво да се нађе у свакој библиотеци, с обзиром да представља историјско сведочење страдања српског народа.

Wilhelm Kuehs, groblje (Tyrolia Verlag)
Wilhelm Куехс, гробље (Tyrolia Верлаг) / Извор: Wilhelm Куехс, гробље (Tyrolia Верлаг)

Као биографски роман, књига "Дианас Листе" је прича о храброј жени и мајци која је ослободила хиљаде деце из усташких логора смрти у једној од најмрачнијих епоха немачке и хрватске историје. У својој књизи, Вилхем Куес веродстојно преноси шта је Дијана Будисављевић проживела - њену храброст када изговара "не излазим одавде док не спасем децу, шта год да са мном учините", па чак и оно најгоре - атмосферу масовних прогона и смрти.

Акција Дијане Будисављенић била је једна од најтежих, и по броју спасених, и најобимнијих хуманитарних акција везаних за концентрационе логоре у Другом светском рату. Умрло је 3.254 деце, током спасавања или одмах по напуштању логора, исцрпљено тортуром, глађу и болешћу, док је више од 10.000 спашене деце преживело рат.

Diana sa decom, logor Jasenovac (United States Holocoust Memorial Museum, Washington)
Диана са децом, логор Јасеновац (Унитед Статес Холоцоуст Мемориал Мусеум, Washington) / Извор: Диана са децом, логор Јасеновац (Унитед Статес Холоцоуст Мемориал Мусеум, Washington)

Дијана је била удата за хирурга Јулија Будисављевића, шефа хируршке клинике Медицинског факултета у Загребу, који је био један од малобројних загребачких Срба. Да би сачувала податке о деци коју је збрињавала током рата, Дијана је водила је картотеку о њима, с надом да би једнога дана могла бити враћена својим биолошким породицама. Имала је подршку уског круга људи, сви који су се бавили спашавањем деце из логора ризиковали су сопствене животе.

Крајем маја 1945. два агента ОЗНЕ односе јој албуме са фотографијама деце. По налогу Министарства социјалне политике Хрватске 28. маја 1945. од Дијане Будисављевић је узета и целокупна картотека деце, иако није била завршена идентификација и репатријација.

Diana Budisavljević portret (United States Holocoust Memorial Museum, Washington)
Диана Будисављевић портрет (Унитед Статес Холоцоуст Мемориал Мусеум, Washington) / Извор: Диана Будисављевић портрет (Унитед Статес Холоцоуст Мемориал Мусеум, Washington)

Одузимањем документације Дијани Будисављевић онемогућено је да даље раде на идентификацији великог броја деце. Њена понуда да својим радом помогне на идентификацији деце, у Министарству није прихваћена.

Logor Jasenovac (United States Holocoust Memorial Museum, Washington)
Логор Јасеновац (Унитед Статес Холоцоуст Мемориал Мусеум, Washington) / Извор: Логор Јасеновац (Унитед Статес Холоцоуст Мемориал Мусеум, Washington)

Поводом 130. рођендана Дијане Будисављевић и Државна телевизија Аустрије (ОРФ) емитоваће 13. јануара са почетком у 22:30 часована 2 каналу (ОРФ2) документарни филм "Спасилац детета и масовни убица" (Дие KinderRetterin унд дер Massenmörder), аутора Зорана Добрића, о хрватском фашизму и овој храброј жени, хуманитарцу и њеном подвигу.

Српска верзија књиге "Дијанина листа" је доступна на сајту www.samizdatb92.rs по цени од РСД 880,00.

Diana Budisavljević groblje (Tyrolia Verlag)
Диана Будисављевић гробље (Tyrolia Верлаг) / Извор: Диана Будисављевић гробље (Tyrolia Верлаг)