Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АМБАСАДЕ ШИРОМ СВЕТА ОТВОРИЛЕ КЊИГЕ ЖАЛОСТИ: У америчким градовима заставе на пола копља, у црквама помен жртвама

06.05.2023. 01:01
Пише:
Танјуг
Pucnjava u školi na Vračaru
Пуцњава у школи на Врачару / Извор: Србија Данас

Велика трагедија ујединила све добре људе

Застава Србије на амбасади у Вашингтону, на згради Мисије у Њујорку као и конзулатима у Њујорку и Чикагу спуштене су данас на пола копља због тродневне жалости коју је Влада Србије расписала након две велике трагедије у којима је убијено 17 људи, углавном деце.

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ ЛЕКАРА КОЈИ ЈЕ ПРВИ УШАО У "МРТВИ РАЗРЕД" Описао је детаље ХОРОРА који је видео у "Рибникару"

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ ЛЕКАРА КОЈИ ЈЕ ПРВИ УШАО У "МРТВИ РАЗРЕД" Описао је детаље ХОРОРА који је видео у "Рибникару"

ОДГОВОР ШВЕЂАНКЕ ШОКИРАО СВЕ: Питали је шта мисли о увођењу смртне казне у Србији

ОДГОВОР ШВЕЂАНКЕ ШОКИРАО СВЕ: Питали је шта мисли о увођењу смртне казне у Србији

КРАЉ ЧАРЛС ТРЕЋИ ВЕОМА ПОТРЕСЕН ТРАГЕДИЈОМ КОЈА ЈЕ ПОГОДИЛА СРБИЈУ: Упутио је емотивну поруку српском народу

КРАЉ ЧАРЛС ТРЕЋИ ВЕОМА ПОТРЕСЕН ТРАГЕДИЈОМ КОЈА ЈЕ ПОГОДИЛА СРБИЈУ: Упутио је емотивну поруку српском народу

У амбасади Србије и конзулатима у Њујорку и Чикагу отворена је књига жалости, у коју су се већ уписали бројни чланови дипломатског кора, а међу првима амбасдори Хрватске и Кипра.

У књиге жалости уписали су се и амбасадори Румуније, Белорусије, Бугаске, амерички конгресмен Ерик Сволвел, цела дипломатска мисија Црне Горе, заменици амбасадора Украјине и Грчке, представници амбасада Русије, Француске, почасни конзул Србије у Колораду Стивен Катић, предавач на Универзитету Џон Хопкинс у Вашингтону Едвард П. Џозеф, као и други представници конгреса, академске и научне заједнице, дијаспоре...

Сутра се у књигу жалости уписује Габријел Ескобар

Сутра ће у амбасади тим поводом доћи и уписати се у књигу жалости специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар. Књига жалости ће у Вашингтону бити отворена и у понедељак.

У црквама СПЦ широм Сједињених Америчких Држава, попут Цркве Св. Луке у Вашингтону, помени за све жртве напада у школи Владислав Рибникар су одржани док су у бројним српским светињама, а широм САД их има 136, планирани за викенд. Такође, и владика источно амерички Иринеј упутио је у среду позив свима да у молитвама мисле на жртве трагичног догађаја у школи на Врачару.

Црква Светог Николе у Брукфилду двадесетак километара од центра Чикага, позвала је вернике да у недељу после литургије присуствују помену који ће се служити за невино настрадале и спасење српског народа.

Црква Светог Сименона - Шарлот, Северна Каролина, само је једна од бројних која је позвала све чланове своје парохије Светог Симеона мироточивог да у суботу дођу у цкву да искажу своје дубоко жаљење и саучешће "у неизмерном болу свих оних који су погођени до сада незапамћеном трагедијом, која је дубоко потресла српски народ".

Отворена књига жалости у амбасади Србије у Љубљани

Бројни грађани и политичари, међу којима и званичник Министарства спољних послова, уписали су се у књигу жалости коју је амбасада Србије у Љубљани отворила данас у знак сећања на жртве пуцњаве у основној школи "Владислав Рибникар" у среду у којој је убијено осам ђака и обезбеђење док је седморо деце и учитељица рањено.

После затварања амбасаде у 15 часова, око 50 људи окупило се испред зграде дипломатског представништва у 16 часова.

Доносили цвеће и палили свеће

Они су доносили цвеће и палили свеће и одржали минут ћутања за жртве пуцњаве, пренела је агенција СТА. Амбасадорка Србије Зорана Влатковић захвалила се словеначким грађанима који су туговали и исказали искрено саучешће и подршку у овим тешким временима за Србију.

Она је рекла да је "заиста тешко наћи праве речи утехе у оваквим трагичним дешавањима последњих дана", додајући да се велики број словеначких грађана, представника државе и страних дипломата уписао у књигу жалости у амбасади.

"Рањенима желимо брз опоравак"

- У овим тешким временима Словенци су у мислима уз вас. Рањенима желимо брз опоравак и снагу да преброде ово ужасно искуство - поручио је државни секретар у Министарству спољних послова Марко Штуцин, који се уписао у књигу жалости. Књига жалости у амбасади Србије у Љубљани биће отворена за уписивање и у суботу од 10 до 14 часова и у понедељак од 10 до 12 часова.

Србија је од данас прогласила тродневну жалост, док су словеначки високи званичници изразили саучешће породицама жртава и грађанима Србије уз осуду насиља.

У Скопљу отворена књига жалости

Амбасада Србије у Северној Македонији отворила је данас књигу жалости поводом пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду. Књига жалости била је отворена данас до 19 часова, а биће и наредна три дана од 9 до 19 часова, наводи се у саопштењу амбасаде. Дешавања током јучерашњег дана и вечери након масовног убиства у Младеновцу и пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар".