Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ВОЛИМ ЈЕ И ТАКО МРТВУ И ЗГРЧЕНУ" Даријан брутално убио чувену српску манекенку - умирала је болно и полако, а онда ОБРТ

14.07.2022. 18:59
Darijan Musić
Даријан Мусић / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Владислава је била једна од познатијих фото-модела која је радила и за бројне модне агенције и красила насловнице бројних мушких часописа.

Многи злочини почињени на територији Србије узнемирили су јавност. Неки од њих су толико сурови да се и годинама, али и деценијама касније са језом говори о њима, а актери крвавих пирова служе дугогодишње робије или су сами пресудили себи. У категорији Најјезивији злочини у Србији подсећамо вас на нека монструозна дела која су однела невине животе и завила у црно многе породице, али и цела места у којима су се десили.

Као бомба одјекнула је вест да је свирепо убијена манекенка из Новог Сада Владислава Червенко (тада 25 година). Те 2012. године полиција је остала у шоку када је закорачила у стан у Фрушкогорској 6 у насељу Лиман: тело несрећне девојке било је на поду, претучена до непрепознатљивости. На све стране било је крви. На телу су пронађене многобројне повреде, које су нанете тупим предметом.

- На телу су видљиве бројне повреде, а докази указују да се убиство догодило јуче током поподнева - рекао је само дан касније истражни судија Вишег суда Мирослав Алимпић и нагласио да је тело послато на обдукцију у Завод за судску медицину.

Осумњичени за ово свирепо убиство био је њен момак Даријан Мусић. Он на руци има истетовиран њен лик, а био је и фан њене групе на Фејсбуку.

Оно што је посебно специфично када је овај злочин у питању је да је сам Мусић признао злочин на овој друштвеној мрежи. Он је написао да му циљ није био да убије девојку и да му је наводно признала да га је варала док је био у затвору. Мусић је такође и претио да ће извршити самоубиство. Међутим, само пар дана касније ухапшен је око 2.30 ујутру у месту ПатњикД, између Новог Пазара и Рашке. Сумњало се да је желео да побегне у Црну Гору. Успешно је лоциран управо док је сурфовао на Фејсбуку.

- Волим је и тако мртву и згрчену... Саучешће породицама што сам то урадио - написао је он.

Како је тада открио извор из полиције, на саслушању младић је до детаља описао како је убио своју девојку, али "са повременим прекидом филма. Мотив је била болесна љубомора".

Сахрана новосадске манекенке изазвала је праву језу.

- Сестро драга, где ћеш? Дадо, толико си волела живот, а сада си у том белом сандуку. Сестро моја, немој ме остављати, молим те. Како ћу даље без тебе... - одјекивали су крици Тање Червенко док је стајала поред ковчега са телом своје старије сестре.

Оно што је свима привукло пажњу јесте жена у поворци. Са уплаканим пријатељима и члановима породице стајала је и мајка Владиславиног џелата. Како су рођаци тада говорили, она је ту била уз дозволу породице Червенко јер "није крива за оно што је монструм од сина урадио".

- Осећала сам људску обавезу да испратим Владиславу, коју сам много волела. Тужна сам што је угашен њен млади живот. Била је члан наше породице и никако не могу да оправдам то што јој је мој син урадио. Завио је у црно две фамилије. Ово је страшна трагедија. Увек сам била у добрим односима са Дадином породицом и пре сахране сам њену мајку Сашку питала за дозволу да дођем и да дам читуљу у новинама - рекла је Борка Мусић, мајка Даријана Мусића за Курир.

Монструозан потез који је разбеснео јавност јесте Мусићево саслушање. Он није могао да изнесе одбрану јер је психички потресен зато што је у току сахрана Владиславе Червенко.

Vladislava Červenko
Владислава Червенко / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/TV Днк Емисија ХД

Убрзо је пребачен из затвора на Клиси у болницу Централног затвора у Београду -  због опасности да ће извршити самоубиство. У току истраге више пута је транспортован на ове две локације.

Новосадска јавност је са великом пажњом и неизвесношћу исчекивала почетак суђења. Тужилаштво је тражило допуну истраге: налазе ДНК вештачења са места убиства, као и неуропсихијатријско вештачење. Оптужница је подигнута 12. марта 2013. године.

Као један од сведока пред судију је изведена и мајка оптуженог:

- Једном приликом рекла сам јој: "Дадо, немој да се мириш с њим, немој да те удари па да останеш мртва." Ипак су се помирили... Тог дана кад се десило убиство дошла сам у стан и видела да су ствари испретуране и разбацане. У предсобљу је била крв... Син ме је убедио да треба да се вратим на посао и рекао је да се спремају да иду на пут. Тражио ми је паре и дала сам му 1.000 динара. Ујутро су ме обавестили да је Даријан убио Даду - испричала је тада несрећна жена.

Судски вештак др Раденко Вуковић је до детаља описао манекенкине повреде које су биле монструозне.

У јулу 2013. године Даријан Мусић осуђен је на 35 година затвора због свирепог убиства своје девојке.

Оно што је посебно привлачило пажњу јавности било је да, упркос признању и преко друштвених мрежа као и при самом хапшењу, Мусић је током целог суђења, али и у завршној речи тврдио да се не сећа да је он убио Владиславу и да се осећа невиним.

- Свега се сећам, само тог дана не. Али с обзиром на медијску голготу, на погледе и упирање прстом у мене, као и на основу оптужнице, произлази да сам то учинио - рекао је Мусић на завршној речи, а онда и описао шта је радио пре злочина:

Vladislava Červenko
Владислава Червенко / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Happy ТВ

- Дан пре него што је настрадала попио сам флашу текиле. Кобног дана ушмркао сам две црте кокаина. Узео сам метил-фенидат, изгрицкао пет таблета "ривотрила". Сећам се и да сам неког шутнуо. Е сад, да ли Владиславу или неког њеног швалера, или пак врата, тога се не сећам - причао је он.

Судија је са друге стране била врло јасна: "Умрла је у несношљивим боловима. Задао јој је најмање 56 повреда ударајући је ногама и шипком. Сломио јој је скоро свако ребро, расцепао јетру... Све то док је била жива. Умирала је десетак минута у великим боловима. Нема олакшавајуће околности за овакво убиство". Кад ју је убио, Мусић је гасио цигарете по њеном телу, а затим јој ножем урезао свој датум рођења.

Vladislava Červenko
Владислава Червенко / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/TV Днк Емисија ХД

- Ђаво је увек био на првом месту за свако зло. Е сад више није. Сад сам ја први, а ђаво је на другом месту. Питам се да ли мене сад чека ломача - рекао је Мусић обраћајући се директно судији.

А онда ШОК! У фебруару 2014. године пресуда за ово убиство је УКИНУТА! Апелациони суд у Новом Саду усвојио је жалбе бранилаца, па ће најављено да ће Мусићу поново бити суђено пред Вишим судом. Том приликом су истакли да ће се до нове пресуде младић налазити иза решетака.

Владиславин отац Едмунд Червенко успео је да изговори само једну реченицу: "Да ли то мене држава подстиче да узмем правду у своје руке?"

На поновљеном суђењу, Мусић је направио скандал. Тражио је одлагање, а како је открила психијатар др Снежана Попов, из КПЗ Сремска Митровица добијена је информација да је он у петак ујутро самовољно одбио да прими инсулин, који иначе прима шест пута дневно.

- Тешко ми је да погледам у очи Владиславину мајку... Пре седам година сам јој захваљивао што је родила ћерку за мене, а сад сам је убио - биле су речи које је изговарао.

У јуну 2014. године Мусићу је изречена нова пресуда - осуђен је на 40 година затвора, због тешког убиства на свиреп начин и с умишљајем. Даријан није присуствовао изрицању, али је у завршној речи рекао:

- Молим вас да ме ослободите да не присуствујем изрицају пресуде. Ја сам себе осудио на доживотну тугу и бол. Јер и после решетака и жице Дада се ни тада неће појавити.