Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО ЈЕ ЈЕДИНИ ДОКАЗ? Баснословне цифре у игри и МИСТЕРИЈА - ко је наручио убиство вођа кавчана

05.07.2022. 19:16
Пише:
Србија Данас/Дан
Jovan Vukotić
Јован Вукотић / Извор: Фото: Facebook

Према наводима оптужнице, за планирана убиства Вукотић је био спреман да искешира 4.000.000 евра

У подгоричком Вишем суду одржана је контрола оптужнице поводом планирања ликвидације Радоја Звицера и Слободана Кашћелана.

Овом оптужницом Специјално тужилаштво терети Јовицу Вукотића да је формирао криминалну организацију ради ликвидације вођа кавачког клана Слободана Кашћелана и Радоја Звицера. Поред њих оптужницом су обухваћени и Јован Мрваљевић и Владан Мијушковић.

ЕСПРЕСО 15 ЕВРА, СУВЛАКИ 25: Шок ценовник са грчког острва, туристи бесни отказују резервације!

ЕСПРЕСО 15 ЕВРА, СУВЛАКИ 25: Шок ценовник са грчког острва, туристи бесни отказују резервације!

УБИЦА ШАКОВИЋА БИО МАСКИРАН У ЖЕНУ: Нови детаљи истраге убиства члана шкаљарског клана које је узнемирило Будву

УБИЦА ШАКОВИЋА БИО МАСКИРАН У ЖЕНУ: Нови детаљи истраге убиства члана шкаљарског клана које је узнемирило Будву

ПРЕДАО СЕ ЧЛАН КРИМИНАЛНЕ ГРУПЕ У ПОДГОРИЦИ: Сумња се да је шуровао са Меденицом, одређено му задржавање

ПРЕДАО СЕ ЧЛАН КРИМИНАЛНЕ ГРУПЕ У ПОДГОРИЦИ: Сумња се да је шуровао са Меденицом, одређено му задржавање

Оптужени Јован Мрваљевић је спроведен из спушког затвора и он је пред судом казао да није члан ни једне криминалне организације. Вукотић и Мијушковић се налазе, према наводима суда, у бекству. 

Одбрана осумњичених је била сагласна да се оптужница базира на "правно неваљаном доказу и да комуникацију из крипто апликације "SKY" треба изузети". Адвокати су истакли да "SKY" поруке треба изузети из списа предмета и да је то "једини доказ који је усмерен против њихових клијената а и из којег једино произилазе други докази".

Одбрана је такође навела да се противи предлогу тужиоца да се случај за ово дело у којем се суди другој групи споји са овим предметом.

Специјални државни тужилац Саша Чаџеновић је остао при наводима оптужнице.

Један од адвоката који заступа Јовицу Вукотића, наводног вођу шкаљарског клана, је казао да оптужница нема кредибилне доказе.

- Целокупна кривица Вукотића се на основу ове оптужнице заснива на "SKY" порукама... Нелогично је и контрадикторно да он ствара криминалну организацију, и да му се на основу те организације ставља на терет кривично дело убиство путем подстрекивања са другим члановима, који немају везе са овом организацијом... Додатно забрињава да исти тужилац води исти поступак против Јанка Вукадиновића у којем предмету се јавља и заштићени сведок и сведок сарадник. Сматрам да нико од тих сведока није споменуо Јовицу Вукотића. Нејасно је на основу чега је тужилац закључио да је Вукотић имао контакт са овим лицима - казао је између осталог адвокат Бранко Анђелић.

Он је додао да је суд, што се тиче кривичног дела убиство подстрекивања које се такође ставља Вукотићу на терет, у сличном поступку одлучио сматрајући да уколико дело није ни започето није могло ни да се изврши.

- Нејасно је како је Вукотић покушао, по наводима оптужнице, да изврши убиство Звицера и Кашћелана - додао је адвокат и додао да суд треба да занемари "медијски притисак поводом овог случаја".

Адвокатица Татјана Павичић је суду навела да је доказ  "SKY" комуникација настао "шпијунажом и хаковањем" и да није правно ваљан.

И адвокат Дамир Лекић је подсетио да је судско вијеће у једном од случаја, случном овом по базирању доказа из "SKY"kominikacije, суд одлучио да не може бити доказ.

Суд ће у законом предвиђеном року одлучити и овој оптужници.

Наводи оптужнице 

Према наводима оптужнице, за планирана убиства Вукотић је био спреман да искешира 4.000.000 еура.

Већи дио чланова ове групе ухапшен је раније а према подацима које је тада прикупило СДТ Јанко Вукадиновић је означен за вођу И оптужен да је организовао покушај убиства Кашћелана али и српских држављана Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Нако контроле доказа СДТ-а Виши суд је утврдио да припадници Вукадиновиве групе, оптужени Милета Јовановић и Радован Станишић нису покушали убиство Беливука и Миљковића крајем јануара прошле године на тиватском аеродрому, због чега је против њих за ово кривично дјело правоснажно обустављен поступак.

СДТ наводи да је Јован Вукотић  као шеф ове организације одређивао које особе треба убити, давао упуства и наредбе о времену, мјесту и начину ликвидација, обезбјеђивао криптоване телефоне, новац, оружје и експолозивне направе који су требали бити кориштени у припремама убистава.

Један од примарних задатака Мрваљевића је био да прати кретање чланова супростављеног клана, док се Мијушковић обавезао да преузима и превози експлозивне направе велике разорне моћи којима је било планирано да буду ликвидиране мете из супротстављеног клана.