Četvrtak 07. dec 2023.
Jovan Vukotić

OVO JE JEDINI DOKAZ? Basnoslovne cifre u igri i MISTERIJA - ko je naručio ubistvo vođa kavčana

Foto: Facebook
Prema navodima optužnice, za planirana ubistva Vukotić je bio spreman da iskešira 4.000.000 evra

U podgoričkom Višem sudu održana je kontrola optužnice povodom planiranja likvidacije Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana.

Ovom optužnicom Specijalno tužilaštvo tereti Jovicu Vukotića da je formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Pored njih optužnicom su obuhvaćeni i Jovan Mrvaljević i Vladan Mijušković.

ESPRESO 15 EVRA, SUVLAKI 25: Šok cenovnik sa grčkog ostrva, turisti besni otkazuju rezervacije!

ESPRESO 15 EVRA, SUVLAKI 25: Šok cenovnik sa grčkog ostrva, turisti besni otkazuju rezervacije!

UBICA ŠAKOVIĆA BIO MASKIRAN U ŽENU: Novi detalji istrage ubistva člana škaljarskog klana koje je uznemirilo Budvu

UBICA ŠAKOVIĆA BIO MASKIRAN U ŽENU: Novi detalji istrage ubistva člana škaljarskog klana koje je uznemirilo Budvu

PREDAO SE ČLAN KRIMINALNE GRUPE U PODGORICI: Sumnja se da je šurovao sa Medenicom, određeno mu zadržavanje

PREDAO SE ČLAN KRIMINALNE GRUPE U PODGORICI: Sumnja se da je šurovao sa Medenicom, određeno mu zadržavanje

Optuženi Jovan Mrvaljević je sproveden iz spuškog zatvora i on je pred sudom kazao da nije član ni jedne kriminalne organizacije. Vukotić i Mijušković se nalaze, prema navodima suda, u bekstvu. 

Odbrana osumnjičenih je bila saglasna da se optužnica bazira na "pravno nevaljanom dokazu i da komunikaciju iz kripto aplikacije "SKY" treba izuzeti". Advokati su istakli da "SKY" poruke treba izuzeti iz spisa predmeta i da je to "jedini dokaz koji je usmeren protiv njihovih klijenata a i iz kojeg jedino proizilaze drugi dokazi".

Odbrana je takođe navela da se protivi predlogu tužioca da se slučaj za ovo delo u kojem se sudi drugoj grupi spoji sa ovim predmetom.

Specijalni državni tužilac Saša Čadženović je ostao pri navodima optužnice.

Jedan od advokata koji zastupa Jovicu Vukotića, navodnog vođu škaljarskog klana, je kazao da optužnica nema kredibilne dokaze.

- Celokupna krivica Vukotića se na osnovu ove optužnice zasniva na "SKY" porukama... Nelogično je i kontradiktorno da on stvara kriminalnu organizaciju, i da mu se na osnovu te organizacije stavlja na teret krivično delo ubistvo putem podstrekivanja sa drugim članovima, koji nemaju veze sa ovom organizacijom... Dodatno zabrinjava da isti tužilac vodi isti postupak protiv Janka Vukadinovića u kojem predmetu se javlja i zaštićeni svedok i svedok saradnik. Smatram da niko od tih svedoka nije spomenuo Jovicu Vukotića. Nejasno je na osnovu čega je tužilac zaključio da je Vukotić imao kontakt sa ovim licima - kazao je između ostalog advokat Branko Anđelić.

On je dodao da je sud, što se tiče krivičnog dela ubistvo podstrekivanja koje se takođe stavlja Vukotiću na teret, u sličnom postupku odlučio smatrajući da ukoliko delo nije ni započeto nije moglo ni da se izvrši.

- Nejasno je kako je Vukotić pokušao, po navodima optužnice, da izvrši ubistvo Zvicera i Kašćelana - dodao je advokat i dodao da sud treba da zanemari "medijski pritisak povodom ovog slučaja".

Advokatica Tatjana Pavičić je sudu navela da je dokaz  "SKY" komunikacija nastao "špijunažom i hakovanjem" i da nije pravno valjan.

I advokat Damir Lekić je podsetio da je sudsko vijeće u jednom od slučaja, slučnom ovom po baziranju dokaza iz "SKY"kominikacije, sud odlučio da ne može biti dokaz.

Sud će u zakonom predviđenom roku odlučiti i ovoj optužnici.

Navodi optužnice 

Prema navodima optužnice, za planirana ubistva Vukotić je bio spreman da iskešira 4.000.000 eura.

Veći dio članova ove grupe uhapšen je ranije a prema podacima koje je tada prikupilo SDT Janko Vukadinović je označen za vođu I optužen da je organizovao pokušaj ubistva Kašćelana ali i srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Nako kontrole dokaza SDT-a Viši sud je utvrdio da pripadnici Vukadinovive grupe, optuženi Mileta Jovanović i Radovan Stanišić nisu pokušali ubistvo Belivuka i Miljkovića krajem januara prošle godine na tivatskom aerodromu, zbog čega je protiv njih za ovo krivično djelo pravosnažno obustavljen postupak.

SDT navodi da je Jovan Vukotić  kao šef ove organizacije određivao koje osobe treba ubiti, davao upustva i naredbe o vremenu, mjestu i načinu likvidacija, obezbjeđivao kriptovane telefone, novac, oružje i ekspolozivne naprave koji su trebali biti korišteni u pripremama ubistava.

Jedan od primarnih zadataka Mrvaljevića je bio da prati kretanje članova suprostavljenog klana, dok se Mijušković obavezao da preuzima i prevozi eksplozivne naprave velike razorne moći kojima je bilo planirano da budu likvidirane mete iz suprotstavljenog klana.

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
2 Beograd