Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА ДОБИЛА НОВУ ВЛАДУ: За програм гласало чак 163 посланика (ВИДЕО)

11.08.2016. 08:28 17:56
Пише:
Танјуг
Skupština
Скупштина / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валиц

Заседање у Скупштини Србије се данас наставља.

УЖИВО ПРЕНОС СКУПШТИНЕ МОЖЕТЕ ПРАТИТИ КЛИКОМ ОВДЕ!

17.43 - Председница Скупштине Маја Гојковић саопштила је да су изгласани чланови Владе.

- Народна скупштина усвојила је програм Владе – навела је Маја Гојковић и најавила да ће свечана заклетва почети у 19 часова.

Скупштина Србије изабрала је данас, јавним гласањем - прозивком, нову владу премијера Александара Вучића. За нову владу гласало је 163, док је против било 62 посланика. Укупно је гласало 225 посланика. Против владе гласали су посланици опозиционих Српске радикалне странке, Доста је било, Демократске странке, Социјалдемократске странке, Демократске странке Србије, Двери, Либерално демократске партије и Лиге социјалдемократа Војводине.

17.09 - На гласању програм владе, председник и чланови

17.05 - Гласа 194 народних посланика

У сали је присутно 194 народних посланика, констатовала је председница Скупштине Маја Гојковић.

- Пошто смо утврдили да присуствује већина, прелазимо на одлучивање о записнику - рекла је Гојковић.

Присутни гласају о повреди пословника.

17.02 - Почиње гласање

Председница Народне Скупштине захвалила се мандатару и кандидатима за министре и закључила ову седницу. Она је заказала гласање о новој влади.

Skupština
Скупштина / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валиц

16.30 - Вучић: Диктатор сам јер вам не дам да пљачкате Србију!

Одговарајући лидеру покрета Двери, Вучић је рекао да се никог не плаши истичући своје успехе и резултате.

- Кукавица сте и не плашим Вас се јер сам поштен! Брат ми није купио ресторан, нико ме није подмитио никада, слушао сам вас три дана, то ниједан премијер није радио, слушао сам вас искрено и одговорно. Диктатор сам јер вам не дам да пљачкате Србију, диктатор сам јер знам колико не знате, јер сам се дрзнуо да вам одговарам, јер ваше истине не могу да прођу тек тако - истакао је Вучић.

Он је позвао посланике да гласају за нову владу према својој савести.

- Нама је потребно да радимо. А онима који се не раде не смеју то да пребацију и на грађане. Ако се њима не ради, не значи и да се грађанима не ради - поручио је Вучић.

Он је још одговарући на критике да новинари не смеју да му поставе питања, рекао: "Ја сам једини коме новинари постављу питања и којима ја одговорам на сва питања. Одговарам сваком новинару и сваком човеку".

16.25 - Обрадовић о саставу нове владе

Председник Двери Бошко Обрадовић прокоментарисао је нови састав владе тврдећи да нема ничег новог, говорећи о њеним члановима.

- Подједако су саступљени политичари из деведесетих и из редова ДОС - рекао је лидер Двери Бошко Обрадовић говорећи о члановима будуће владе.

Boško Obradović
Бошко Обрадовић / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валиц

16.10 - Гојковић сазвала вандредно заседање

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић сазвала је прво ванредно заседање Народне скупштине за петак, 12. август на предлог народних посланика, са четири тачке дневног реда.

15.40 - Полагање заклетве у 19 сати, долази и Николић

Церемонија полагања заклетве председника и чланова Владе Србије биће вечерас у 19 часова.

Како је саопштено из Председништва Србије, председник Србије Томислав Николић присуствоваће свечаној церемонији полагања заклетве председника и чланова Владе Републике Србије, данас у 19 часова у Скупштини Србије.

15.25 - Вучић одговорио Јешићу

Одоговарајући на излагање Горана Јешића Вучић се захвалио на коректности, и истакао да је влада наставила даје даје субвенције и оним инвеститорима које су довеле претходне владе.

ВУЧИЋ ОШТРО ОДГОВОРИО: Зашто у експозеу нема Јужног тока?

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: parlament.gov.rs/Printscreen

15.22 - Јешић: Немам проблема са циљевима, већ са скривеним уговорима

Посланик ДС Горан Јешић започео је своје излагање констатацијом да нема проблем са циљевима владе и улагањем страних инвестиција.

- Немам проблема ни са циљевима у образовању... Али са друге стране, имам проблем са скривеним уговорима у пољопривреди и циљевима у аграрној политици... Рекли смо, отворите све уговоре, јер немамо проблем да разговарамо о тим темама - рекао је између осталог Јешић.

15.20 - ВУЧИЋ МИЛОЈИЧИЋУ: Ко још даје пиво даваоцима крви?

Одговарајући на критике Мирчића, мандатар Вучић рекао је да је он више од свих свестан да ће притисци око Косова бити настављени.

- Ви сте мени бескрајно симпатични, никада ми не пало на памет да некоме да 300 флаша пива даваоцима крви. Обично се даје неки сок, или нешто слично. Изгледа да су је то нека специфична крвна група - рекао је Вучић.

Шта је још мандатар рекао Мирчићу прочитајте ОВДЕ.

15.10 Вучић: Путин је рекао да је јужни ток мртав

- Јужног тока у експозеу нема зато што је Владимир Путин рекао да је Јужни ток мртав - рекао је мандатар Александар Вучић у Скупштини Србије.

Вучић је рекао да он није Путин па да може да каже да има јужног тока, а да је и руски председник, али и премијер Медведев казао да је јужни ток мртав.

Мандатар је казао да га брине ситуација у Украјини, јер Србија зависи од Берегова и да је то једини извор гаса за нас. Једино што можемо да урадимо јесте да повећамо резерве на две милијарде кубних метара гаса,навео је Вучић и поручио да он по целом свету преговара и тражи друге изворе за набавку гаса, да не бежи ни од алтернативних извора, али да њих нема.

- И даље добијамо само руски гас преко Берегова, и немамо други. И да други имају гаса, како да га допремимо - упитао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

14.50 - Вучић: Тренутна политика према Косову и Метохији је најбоља политика коју је могуће водити

Тренутна политика према Косову и Метохији је најбоља политика коју је могуће водити, поручио је данас мандатар Александар Вучић.

Вучић је у скупштинској расправи о избору нове владе, коментаришући оцене посланика ДСС да Бриселску споразум није савршен, рекао да он то најбоље зна, али да је добро да српске институције функционишу и да на време стижу плате.

Додао је и да ће та примања бити виша. У овом тренутку, рекао је Вучић, најнеопходније је да се фомира Заједница српских општина јер ће она гарантовати још већи степен права за српско живље. Да ствари иду у добром правцу за Вучића је показатељ и податак да је стопа наталитета српског живља јужно од Ибра највећа на територији целе Србије.

14.45 - Нови посланици положили заклетву

Током данашње расправе шест нових посланика, који су попунили упражњена посланичка места, положили су заклетву.

Заклетву су положили Станислава Јаношевић, Ненад Митровић и Иван Бауер, са листе "Александар Вучић - Србија побеђује", Јован Јовановић са изборне листе "Доста је било - Саша Радуловић", Драган Весовић са изборне листе Двери- ДСС и Бајра Гегић са изборне листе СДА Санџака др Сулејман Угљанин.

14.05 - Мирослав Лазански се први пут обратио народним посланицима.

Први пут у парламенту говори и Мирослав Лазански, народни посланик Српске напредне странке, који се осврнуо се на излагање посланице ЛДП Наташе Мићић коментаришући њену тврдњу да је војна неутралност немогућа.

Miroslav Lazanski
Мирослав Лазански / Извор: Фото: Медија центар

14.00 - Нема будућности без страних инвестиција

Вучић се захвалио Наташи Мићић, која је рекла да су поједини делови експозеа кандидата за председника владе прихватљиви за ту странку, на коректном излагању и рекао да је тип друштва којем желимо да припадамо онај који је у ЕУ и да је влада због тога усвојила евроинтеграције као стратешки циљ.

Коме смета експозе?

Ивана Стојиљковић из СНС рекла је да је експозе мандатара највише заметао оним акоји нису у стању да напишу неколико страница програма своје странке.

- Што се тиче различитих приоритета, без страних инвестиција ми бисмо нестали као земља. То да нам инвестиције нису приоритет - не знају ништа - поручио је Вучић и додао:

- Ми сопствени систем вредности морамо да променимо!

13.50 - Повећање плата и пензија

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да у Србији 61 одсто пензионера има веће пензије него што је имало, и поручио да ће бити повећане пензије и осталима, а више детаља можете прочитати ОВДЕ.

13.40 - Сарадња са Русијом

Одговарајући на примедбе да Србије не сарађује довољно са Русијом, мандатар Александар Вучић казао је да се ниједан државник Србије није толико пута срео са руским званичницима Владимиром Путином и Димитријом Медведевим од њега.

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin
Александар Вучић, Владимир Путин / Извор: Профимедиа

ВУЧИЋ У СКУПШТИНИ: У врху смо европских земаља по социјалној заштити

- Погледајте колико пута сам се састао са Путином и Медведевим, па реците ко је имао бољу сарадњу са Русијом. Ми ћемо ту сарадњу наставити, као и стратешки пут ка Европској унији - казао је Вучић.

13.30 - Вучић: У врху смо по социјалној заштити у Европи

Експозе као научни рад

Александра Томић из СНС нагласила је да експозе мандатара Вучића није никакав литерарни рад, већ ауторско дело, које се по својој садржини може назвати научним радом.

Мандатар Александар Вучић изјавио је данас да је Србија при врху европских земаља када је у питању заштита права социјално-угроженихи али и породиља. 

Више о томе можете прочитати у ПОСЕБНОЈ ВЕСТИ.

13.14 - Мандатар о клеветама, вређању...

Мандатар Вучић је прокоментарисао да многи посланици који нису у сали време користе за блаћање и вређање.

- Драган Маршићанин је управо саопштио да сам у Народну скупштину увео ергелу коња, а Зоран Живковић је управо изјавио да сам ментално болестан... тај притисак ће се наставити све док се не дочепају прилике да поново пљачкају Србију. Важно је да грађани Србије то знају - рекао је Вучић, који се затим осврнуо на излагање Вјерице Радете.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валић

ШЕШЕЉ ИСПРОЗИВАО ЧЕДУ: Цела Скупштина се смејала његовом предлогу!

- Ништа у мом експозеу није било литерарно и уопштено, већ су изнети прецизни и јасни подаци о свему - истакао је Вучић.

Циркус у холу Скупштине

Посланик СНС Маријан Ристичевић обавестио је парламент да поједини посланици у холу Скупштине јавно износе клевете и увреде на рачун мандатара и кандидате за министре...

12.50 - Јединствена Србија подржава предложену владу

Народни посланик Јединствене Србије Петар Петровић рекао је да ће ова странка подржати избор владе Републике Србије онако како је предложио мандатар.

Његово излагање прекинуо је председавајући седницом како би обавестио јавност да су посланици покрета Доста је било поново напустили заседање.

12.30 - Вучић: Опозиција овде неће ништа да ради, хоће и такву Србију

Вучић је оптужио опозицију да ништа не ради и да се зато и залажу за такву Србију, али и поручио да то тако не може.

- Може да успе само Србија која ће да ради - истакао је мандатар.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Како је рекао, пре неки дан "један амбасадор му је у разговору са њим рекао": "Да ли сте приметили да ниједног инвеститора нису подржали. Нека чудна политика се води".

Како је рекао Вучић, они (опозиција) ни "Фијат" не подржава, ни "Контитентал", "Бош", ни "Тенис", ниједног страног ивнеститора.

12.24 - Премијер одговорио Душану Petroviću (ZZS) и Душану Павловићу (Доста је било).

Мандатар Вучић је истакао да је све што је изговорио посланик Душан Павловић толико бесмислено да не жели да коментарише. Уместо тога Вучић је реаговао на излагање посланика ZZS Душана Петровића.

- Говорили сте о био-маси, а ја не могу а да се не сетим како многи од вас данас летују, сви су на јахтама, на најскупљим местима. А мене оптужујете за све и свашта, али ја не дам да држава поново буде опљачкана. Експозе Ангеле Меркел је био на дупло више папира од мог, толико о диктатури коју помињете. То што вас боли што је неко други успешан, а ви нисте, ту не могу да вам помогнем. Грађани се томе радују - рекао је мандатар.

12.03 - Нови посланици су положили заклетву

Председница Скупштине Маја Гојковић обавестила је парламент да су се стекли услови да у почне посланички мандат за шесторо посланика на основу одлуке РИК.

skupština
скупштина / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

РИК је доделио мандат Станислави Јаношевић, Ненаду Митровићу и Ивану Бауеру, са изборне листе Александар Вучић Србија побеђује, Јовану Јовановицу са изборне листе Доста је било - Саша Радуловић, Драгану Весовићу са изборне листе Двери - ДСС Санда Рашковић Ивић - Бошко Обрадовић и Бајри Гегићу са изборне листе СДА Санџака др Сулејман Угљанин који ће на тим мести заменити Александра Вучића, Љиљану Ђуровић, Расима Љајића, Светлану Козић, Биљану Рубаковић и Сулејмана Угљанина.

12.05 - Гојковића: Радићемо и после 18 часова, гласање данас

Гојковићева је обавестила посланике да ће данас радити и после 18 часова "како би окончали дискусију и гласали о влади".

11.52 - Радуловић наставља да вређа преко душтвених мрежа

Председница Маја Гојковић поново је обавестила парламент да посланик Саша Радуловић и даље на Твитеру објављује увредљиве поруке и упозорила лидера Доста је било да прекине са вређањем посланика и Скупштине....

Она је упозорила посланике да ће ако се овако настави, на Административном одбору Скупштине Србије тражити да буду кажњени они посланици који вређају достојанство парламента, одбацујући отпужбе да гуши слободу изражавања.

Maja Gojković
Маја Гојковић / Извор: Профимедиа

11.42 - "Народ рекао шта мисли о Александру Вучићу"

Верољуб Арсић из СНС рекао је да се током расправе наслушао чудних ствари везаних за експозе мандатара, али да једино на шта посланици из бившег режима могу да се пожале је његова дужина...

СКАНДАЛ У СКУПШТИНИ! Понижен Вукадиновић послао премијеру Вучићу ПОЉУПЦЕ И НАПУСТИО САЛУ

- Колеге из бившег режима заборављају да је народ на изборима рекао шта мисли о влади коју је водио Алкесандар Вучић, а шта мисли о њима - рекао је Арсић.

11.20 - Дрецун: Пуна подршка влади Александра Вучића

- У потпуности подржавам опширан експозе који је изнео мандтар. Показали сте пуно поштовање грађанима Србије и они морају бити упознати са оним што планирате. Показали сте поштовање и према парламету. Ја ћу подржати ову владу! Детаљно ћу пратити рад владе у наредном периоду, али ћу и критиковати уколико буде потребно. 

Milovan Drecun
Милован Дрецун / Извор: Србија Данас

Његово излагање прекинула је председница парламента Маја Гојковић која је обавестила грађане да је Ђорђе Вукадиновић напустио скупштинску салу и том приликом је послао пољупце мандатару, а више о томе можете прочитати КЛИКОМ ОВДЕ.

Он је коментарисао мандатаров експозе и посебну пажњу обратио на Косово.

- У потпуности подржавам нормализацију између Београда и Приштине. Морамо затворити пукотину између Србије и Албанаца зарад бољих односа у региону. Пажња мора бити усмерена на основање Заједнице српских општина.

11.00 - Вучић одговорио Вукадиновићу: Државне лутрије Србије за вас више нема!

- Извињавам се што се не плашим већ одговарам. Сем мржње и острашћености ништа нисам могао да чујем у последњих неколико минута. Ви бисте да вратите време када сте отимали паре Државној лутрији Србије. Зато вама смета и зато ви говорите о диктатури. Да видимо ко је диктатор: онај ко никада није долазио у народну скупштину или ја који долазим и одговарам на ваша питања.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валић

Мандатар је рекао да јесте  за улазак Србије у ЕУ, али да није фанатик.

ВУЧИЋ: Радуловић не зна да тумачи пословне резултате

- Србин сам и то никада нисам мењао како бих ишао на листе мањина како бих победо на изборима. Једина идеологија вас и ваших у близини је како да се дочепате Државне лутрије Србије! Е од Државне лутрије Србија за вас више нема ништа, све паре иду у буџет Србије! Нема више отимачине Државне лутрије Србије ни за Дорђа Вукадиновића!

10.45 - Мартиновић: Радуловић вређа Народну скупштину

Лидер покрета Доста је било написао је на друштвеној мрежи скандалозну објави у којој скупштину пореди са фармом, рекао је народни посланик СНС Александар Мартиновић.

- Радуловић вређа Народну скупштину називајући је фармом. Ето чиме се бави човек који је био стечајни управник у 13 компанија и човек који је намештао послове својој жени - поручио је Мартиновић.

Saša Radulović
Саша Радуловић / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валић

Председница Народне скупштине Маја Гојковић реаговала је на овај испад Саше Радуловића.

ВУЧИЋ ОШТРО ПОРУЧИО: Пајтић је у Хетерленду спискао паре грађана Србије!

- Ово је скандалозно. Бити посланик значи представљти грађане Србије који свуда, како у свету, тако и у Србији, па и на друштвеним мрежама. То је тешка увреда за парламент. Ми имамо озбиљног мандатара који стрпљиво седи овде и одговара на питања. Ово је велика увреда! - нагласила је Гојковићева.

10.40 - Влада Вучића Србију гура напред

Посланик СНС Бранислав Блажић рекао је да смо колико јуче били у хаосу све до доласка владе Александра Вучића која је Србију почела да гура напред.

- Премијер у овом експозеу темељно прати ситуацију у земљи, не крије проблеме и не преувеличава резултате. Посебно сам задовољан што је премијер истакао проблем заштите животне средине - рекао је Блажић, истакавши потребу да се Србија суочи са проблемима у тој области.

10.30 - Нова влада наставља реформе

Милена Турк из Српске напредне странке истакла је да је захваљујући резултатима претходне владе владајућа већина добила велику подршку народа на изборима.

ВУЧИЋ: Нисмо задовољни, ЕПС може још боље

Посланица Турк је изразила уверење да ће и нова влада наставити реформе у Србији, како би наша земља постала боље место за живот њених грађана.

10.20 - Вучић: Дванаест сати нисам напустио салу

- Хтео сам да покажем поштовање према свима. Ви сте јуче сви излазили из сале, неки и по десет сати нису били ту, а ја ову столицу нисам јуче напустио 12 сати - рекао је Вучић.

ЦЕО ЕКСПОЗЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Ево шта ТАЧНО пише у програму НОВЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ!

Он се, такође, осврнуо и на то да његова влада пружа подршку привреди, те зато и постоји раст од 2,6 одсто, док је за време бивше власти привреда била у минусу 3,6 одсто.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

10.14 - Вучић: Разговарам са грађанима, хоћу да осетим њихов пулс

Одговарајући Мирославу Алексићу из СДС, мандатар за састав нове владе Александар Вучић рекао је да је посао представника власти да разговара са грађанима, да осети пулс људи и види који су њихови проблеми. Он се осврнуо на дан када је више од 12 сати у згради Владе Србије примао грађане, рекавши да су проблеми половине грађана који су тог дана дошли на разговор решени.

ЗАВРШЕН ЕКСПОЗЕ ОД ШЕСТ САТИ: Вучић представио министре, седница се наставља сутра

10.05 - Почела седница

Почела је седница Скупштине Србије, присуствује 140 народних посланика.

09.59 - Стигао мандатар, окупљају се посланици

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић стигао је пре десетак минута у Скупштину Србије, а стигла је и већина будућих министара и посланика.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валић

09.45 - Подсетник

Скупштина Србије наставља данас расправу о избору нове владе.

ВУЧИЋ: Радуловић не зна да тумачи пословне резултате

Посланици су у среду 12 сати расправљали о избору нове владе, када је око 22 сата, на предлог мандатара Александра Вучића, одлучено да се седница настави данас.

ВУЧИЋ ОШТРО ПОРУЧИО: Пајтић је у Хетерленду спискао паре грађана Србије!

Skupština
Скупштина / Извор: Профимедиа

Вучић је због невремена које је синоћ погодило западну Србију предложио да се расправа прекине и рад настави данас.

ВУЧИЋ: Полиција обрадила све 24 спорне приватизације

На расправи у среду су своје ставове о програму и избору нове владе изнели представници посланичких група, а почела је и расправа о листи пријављених говорника.