Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КИНА СПРЕМА БРУТАЛНУ ОДМАЗДУ НА АМЕРИЧКЕ ЦАРИНЕ: Удариће где их највише боли специјалним оружјем! (ВИДЕО)

30.05.2019. 07:20
Пише:
Србија Данас/Логично
SAD, Rusija
САД, Русија / Извор: Профимедиа/илустрација

У контексту ескалације трговинског рата и афере Хуавеј Пекинг припрема одмазду против Вашингтона. Стручњаци верују да ће Пекинг користити тајно оружје и доминацију на светском тржишту у поседовању ретких земних метала.

Биће погођен читав високотехнолошки сектор САД, укључујући и пословање Елона Маска и Епла. Победник овог рата биће онај ко у њему неће учествовати, а то је Русија. Посета председника Кине Си Ђинпинга компанији ретких метала, у тренутку када је Вашингтон напао Хуавеј, требало би да значи да се ти метали могу користити као оружје у трговинском рату против Америке.

Кина би могла да ограничи извоз ретких метала у САД. Верује се да би у блиској будућности Кина могла да искористи “нуклеарну опцију” у трговинском рату са Сједињеним Државама и заустављањем извоза “ретких метала” у САД. Коначно, Јин Канронг, професор на Народном универзитету Кине, за Глобал Тимес, сматра да је забрана извоза ретких метала из Кине у САД једно од три освајачка оружја Пекинга у трговинском рату са Америком.

ИЗРАЕЛСКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ: Нетањаху пропустио рок за формирање владајуће коалиције!

ИЗРАЕЛСКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ: Нетањаху пропустио рок за формирање владајуће коалиције!

Избори за ЕУ парламент су окончани: Колико су ојачале еврофедералистичке снаге, а колико евроскептици?

Избори за ЕУ парламент су окончани: Колико су ојачале еврофедералистичке снаге, а колико евроскептици?

Трамп и Ердоган разговарали телефоном: Најавили сусрет на маргинама самита Г20

Трамп и Ердоган разговарали телефоном: Најавили сусрет на маргинама самита Г20

Није случајно да су САД направиле изузетак за ретке метале када су увозне царине за 200 милијарди кинеске робе повећале с 10 одсто на 25 одсто. Американци те метале не укључују ни на нови попис царина за кинеске производе за додатних 300 милијарди долара. Кина годишње произведе око 105 000 тона ретких метала, што је 81 одсто светске производње. Забрана или ограничење на испоруку ретких метала из Кине утицала би на амерички технолошки сектор.

- Кина доминира на тржишту ретких метала и наставиће тако још најмање две деценије. Пекинг чини 90 одсто снабдевања ретким металима, а Кинези су ти који одређују цену. Комунистичка партија Кине је главни власник свих предузећа која се баве вађењем ретких земних метала и може манипулисати овим тржиштем како год жели - рекао је Александр Топорков, директор компаније ТДМ96 која продаје ретке метале у Русији.

- Сви производи Елона Маска у аутомобилском и ваздухопловном сектору садрже огромну количину спојева ретких метала. Америчка компанија Molycorp, која вади ретке метале, не може задовољити све потребе Маскове компаније, а да не спомињемо друге компаније у сектору високе технологије. Наиме, они су главни потрошачи ретких земних метала - каже Топорков.

Према аустријском интернет часопису Цонтра Магазин, недостатак редовних испорука ретких метала ће прекинути читав ланац набавке америчких технолошких компанија, посебно америчке војне индустрије.

- Ретки метали су сировине потребне за производњу високо квалитетних америчких чипова, најбољих на свету - рекао је кинески професор. Њихов развој и производња су врло скупи. Американци их продају по врло високој цени, а главни купац је Кина. У 2018. години је глобална продаја чипова достигла 469 милијарди долара, од којих је већину, чак 300 милијарди, извезено у Кину.

- Ако Трамп блокира продају врхунских чипова Кини, амерички произвођачи ће банкротирати, узрокујући велику штету на Вол Стриту. С друге стране у Кини ће се појавити незнатни страх, а модернизација индустрије ће неко време бити успорена. Али Пекинг ће активно почети да замењује увоз чипова. Сједињене Државе имају своје резерве ретких земних метала, али ће требати године да се обнови индустрија и да она буде у стању да задовољи све њихове потребе. Чак и када Сједињене Државе доврше опоравак тог сектора, Кина ће већ завршити истраживања и развој високо квалитетних чипова и почеће да извози своје производе - рекао је професор Кинеског националног универзитета.

- Уопште није потребно да Пекинг наметне потпуни ембарго на те метале, већ је довољно да подигне цене. То чак није ни претпоставка, већ чињеница, јер су цене на тржишту након вести о Huaweiju већ скочиле. Кина вероватно неће одбити испоруку ових вредних сировина Сједињеним Државама, али ће наметнути веће извозне царине за САД и Јапан - рекао је Топорков.

Према његовим речима, цене магнета од ретких метала у Кини су само у једном дану скочиле за 10 одсто.

- Према прогнозама наших кинеских партнера и према овој динамици, цене компоненти само с магнетима ће се у наредним месецима повећати за 50 до 100 одсто - наводи Топорков.

- У исто време ће Јапан, због својих америчких пријатеља, претрпети велику штету. За Јапанце ће се цене повећати спречавањем сваког покушаја поновног извоза ретких метала из Јапана у Сједињене Државе и јапанско тржиште је такође изразито зависно од ових метала. На пример, један аутомобил Хонда Приус садржи 7 кг ретких метала. Затим, Јапан је стари непријатељ и питање је части за Кину да му узрокује проблеме - рекао је стручњак.

- Кинески грађани су дуго чекали одлучну акцију Си Ђинпинга против Сједињених Држава. Ретки метали које поседује Кина се могу користити као оружје. За неке ће то бити врло болно, највише за Сједињене Државе и Јапан, а за друге је то врло повољно, као на пример за Русију - закључује руски стручњак.

Али хоће ли Си Ђинпинг то учинити? Хоће ли озбиљно одговорити Трампу или ће опет бити задовољан с половичним мерама у спољној политици? То ће бити одлука КП Кине и донеће се у прикладно време. Русија заиста може имати користи од ове битке у трговинском рату између Кине и Сједињених Држава.

Други главни адут у рукама Кине против Вашингтона је амерички државни дуг, тврди професор с Кинеског народног универзитета. Кина држи више од 1000 милијарди долара америчких обвезница. Управо је Пекинг највише придонео стабилизацији америчке економије, када је купио амерички дуг током финансијске кризе 2008. Оно шта чека америчку економију, ако Пекинг почне да се решава значајног дела ових папира, као што је учинила Русија, тешко је замислити.

Сакашвили слетео у Кијев: Стигла и последња информација - прошао је пасошку контролу

Сакашвили слетео у Кијев: Стигла и последња информација - прошао је пасошку контролу

Америка оптужује: Руси не поштују мораторијум на нуклеарне пробе!

Америка оптужује: Руси не поштују мораторијум на нуклеарне пробе!

Трамп у Јапану пробао ШАМПАЊАЦ и направио гримасу: Ретко ко зна да се иза тога крије ПОРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА! (ФОТО)

Трамп у Јапану пробао ШАМПАЊАЦ и направио гримасу: Ретко ко зна да се иза тога крије ПОРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА! (ФОТО)

Коначно, последњи адут Пекинга је и америчко корпоративно тржиште у Кини. Амерички произвођачи су давно дошли у Кину, одмах након главних реформи и отварања земље. Тамо остварују огроман профит, много већи од кинеских компанија на америчком тржишту. С једне стране су Сједињене Државе извезле у Кину само 120 милијарди долара вредне робе, а из Кине су увезле робе за 540 милијарди, што су подаци из 2018. Међутим, америчка статистика не узима у обзир једноставну чињеницу да су многи производи произведени у Кини власништво америчких компанија.

На пример, паметни телефони iPhone се производе у Кини и продају у Сједињеним Државама. Трамп верује, или зна да није тако, али тврди, да то погађа кинески извоз, али је чињеница да кинеске компаније у производњи зарађују много мање од америчких, које продају готове паметне телефоне.