Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОРБАН НИКАД ЈАСНИЈИ: "Срби трпе провокације на Косову и Метохији! Мора се ПОШТОВАТИ међународно право! Можете увек рачунати на Мађарску"

08.12.2023. 12:39
Пише:
Танјуг
viktor orban
виктор орбан / Извор: Фото: Танјуг/ВЛАДА МАЂАРСКЕ/ ВИВИЕН CHER БЕНКО (СТФ)

Мађарски премијер је у великом интервјуу за Танјуг прокоментарисао питање Косова и Метохије, као и међусобне односе Будимпеште и Брограда који су на историјском нивоу

Председник мађарске владе Виктор Орбан изјавио је данас да уколико Европски савет укључи Бриселски и охридски споразум у преговарачки оквир, иако се Србија томе противи, Београд увек може да рачуна на Мађарску.

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ ИЗ ГАЗЕ: Палестинци готово наги клече док им повезују очи! (ВИДЕО) Palestinci

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ ИЗ ГАЗЕ: Палестинци готово наги клече док им повезују очи! (ВИДЕО)

"НЕЋУ БИТИ ДИКТАТОР, СЕМ ПРВОГ ДАНА" Трамп БРУТАЛНО искрен у новом обраћању, открио своје планове за САДFoto: Profimedia

"НЕЋУ БИТИ ДИКТАТОР, СЕМ ПРВОГ ДАНА" Трамп БРУТАЛНО искрен у новом обраћању, открио своје планове за САД

„ПОСЛАЋЕМО ВАШЕ СИНОВЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ“ Шеф Пентагона ПРЕТИ конгресменима?! Заинтересовао се и Илон МаскLojd Ostin

„ПОСЛАЋЕМО ВАШЕ СИНОВЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ“ Шеф Пентагона ПРЕТИ конгресменима?! Заинтересовао се и Илон Маск

Он је то рекао у интервјуу за Танјуг на питање шта ако до тога дође на самиту ЕУ-Западни Балкан који ће се одржати следеће недеље у Бриселу, иако се Београд томе противи.

- То је веома компликовано питање и Србија увек може да рачуна на Мађарску - рекао је Орбан.

Он је рекао и да је тренутна ситуациија на КиМ веома сложено питање и да не би да суди о ситуацији, осим једне кратке реченице.

- Оно што сам у последњих неколико година приметио јесте да ви Срби стално доживљавате провокације. То је провокација. И можете добро да реагујете, или нисте свесни провокације, али каква год да је ваша реакција, не заборавите да је полазна тачка провокација. Имамо мањине у многим земљама, а знамо како већина може да провоцира мањину. Дакле, разумемо образац, како се то дешава, на тој територији. То је разлог зашто подржавамо српску мањину која тамо живи. Спреман сам да учиним све што могу. Чак смо и ми претрпели неке физичке губитке у најновијим сукобима локалних група. Али без обзира на то, и даље пружамо велику подршку. То је прва ствар. Друго, мислим да је добро што ваша дипломатија инсистира на међународном праву, јер је међународно право на вашој страни. А овим питањем се не може управљати без прихватања међународног права. Не можете занемарити међународно право. Зато треба да инсистирате на томе. Осим тога, не заборавите да у Европској унији постоји пет земаља које нису прихватиле статус државе Косово. Дакле, то је отворено питање. Морамо да преговарамо о томе. Што се тиче тога да ли имамо шансу да се договоримо или не, нисам довољно добар пророк да одговорим на то питање. Али знам да треба да урадимо све што можемо да бисмо коначно пронашли решење.

На питање о односима Србије и Мађарске и шта је био одлучујући фактор у помирењу два народа после вековних сукоба, Орбан објашњава да две земље кроз историју имају  заиста компликован однос, јер Срби који, како је истакао, припадају великом океану словенских народа, није лако да разумеју Мађаре, који не припадају ни словенским, ни немачким језичким, културно утемељеним друштвима.

Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Александар Вучић и Виктор Орбан / Извор: Профимедиа

- Дакле, ми смо странци у извесном смислу. Себе сматрамо острвом, чак и ако смо копнена земља, али културно, језички и и смислу наших традиција. Дакле, то је хришћанска, западна хришћанска, католичка, али веома национално јединствена композиција традиције. Стога, за земљу попут нас није лако успоставити везу са суседима који су другачији. Полазна тачка је прилично компликована. А ако се осврнете на историју, можете разликовати јасне периоде када смо добро сарађивали и периоде када смо били непријатељски настројени једни према другима. И лекција је веома јасна. Када смо били непријатељски настројени једни према другима, то није било добро ни за једне ни за друге. Када смо сарађивали са Србима, то је увек било добро за нас. Плус, не заборавите да су кроз историју многе српске заједнице стигле у Мађарску и креирале начин живота пун поштовања и достигнућа, попут Сентандреје и свих других територија на којима су Срби. Чак и у Будимпешти имате своју четврт, цркву и тако даље, тако да сте ви Срби третирани са поштовањем овде у Мађарској из историјских разлога - рекао је он.

Са друге стране, додаје, када је сарадња била у реду, без обзира на политички оквир, оба народа су уживала у предностима тога. 

Према његовим речима, када је дошао тренутак и када су на руководеће место обе нације и обе земље дошли лидери који воле да размишљају о историји, који гледају ширу политичку слику, а не само свакодневно склапање договора и управљање стварима, било је очигледно да ће два премијера или председника који воле историју коначно наћи заједнички став о томе како да заједно разумемо историју, како да разумемо садашњост и какве перспективе можемо да створимо за наше народе, што је добро за Србе и Мађаре. 

- И то се десило. То се догодило 2012. или 2013. године када је претходни председник направио неке гестове према Мађарској. Прихватили смо их. Веома их ценимо. А онда је стигао нови председник и сада веома драматично настављамо сарадњу. Дакле, чињеница је да ако покушамо да разумемо будућност, лако је разумети да Срби не могу бити успешни без Мађара, а Мађари не могу бити успешни без Срба. Дакле, то је јасна мотивација за сарадњу - истакао је Орбан.

На питање колико је храбрости требало и њему и председнику СРбије Александру Вучићу да ућуткају критичаре, посебно најекстремније, нагласио је да сматра да је посао српског председника био компликованији, јер број Мађара који живе у Србији надмашује број Срба који живе у Мађарској.

Viktor-Orban
Виктор-Орбан / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Како је рекао српска заједница у Мађарској је ограничена и та земља жели да има већи број Срба који у њој живе, али да је ситуација таква каква јесте.

- Број Мађара је још већи у Војводини, што правно, интелектуално, политички, представља прави изазов, у смислу тога како да на најбољи начин, на својој територији, живимо заједно са припадницима мањине из једне он наших суседних земаља. Дакле, то није једноставно питање. А ако погледате централну Европу, постоји само неколико позитивних примера одговора на тај изазов. Међутим, ваш председник Вучић је успео да пронађе веома модеран, ако могу да кажем, европски, али истовремено и хришћански одговор на то питање. А Мађаре је сматрао заједницом која је допринела успеху Србије. Дакле, више нас не виде као терет, као изазов и као опасност. Уместо тога, ми смо конструктиван део ваше нације и могли бисмо бити од помоћи у постизању успеха српске нације - каже Орбан.

Подвлачи да се тај приступ се показао као веома успешан, да није било лако.

- На крају смо успели, и сада свакодневно пружамо прагматичне доказе свим Србима, чак и екстремистима, чак и националистима, да ова сарадња функционише. Ништа нисте изгубили, али сте добили много тога. Дакле, много смо допринели заједничком успеху. Самим тим, нема разлога за напад на Мађаре и играње на антимађарску карту у српској унутрашњој политици. И такав глас је полако али сигурно нестао у српској политици, то је оно што смо ми овде у Мађарској доживели, то је оно што ми видимо. Сматрам да председник Вучић лично заслужује признање јер је дуги низ година мудро руководио ситуацијом, а екстремни гласови са обе стране границе су у суштини нестали - рекао је он.

Како је рекао због распада Југославије и присуства многих мањина које живе изван Србије, Срби боље разумеју шта значи живети изван своје земље као припадник мањине.

- Погледајте Косово и друге територије. Дакле, знате, Срби су далеко осетљивији на то питање од многих других земаља у овом региону. Сматрам да је било важно што су Срби и Мађари у Војводини први почели да сарађују, јер се добро познају кроз живот на истим улицама, иду у исте школе, раде на истим местима, па су схватили шта могу бити предности добре сарадње. И мислим да су Срби који живе у Војводини и Мађари који живе у Војводини били главни фактор за пружање доказа да је сарадња боља од међусобног непријатељства. Али, без мањина, такав добар однос би било далеко теже изградити. Тако да су пружили позитиван допринос. У Војводини, али и у Мађарској, као и Срби и у Мађарској - рекао је он.