Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРАСИЋИ, МРТВАЧКИ САНДУК И НАЦВРЦАНИ СКЕЛЕЏИЈА: Скелом преко Дунава, од Бегеча до Банаштора (ФОТО)

12.12.2016. 13:24
Пише:
Србија Данас/Влада Живановић
Skela preko Dunava
Скела преко Дунава / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

У Србији још увек постоје две скеле које превозе путнике. Једном се код Купинова прелази преко Саве, а друга је код Бегеча и са њом се премошћава Дунав.

"Умеш ли ти да возиш? Па гледај у ретровизоре, шта чекаш да ти ја све кажем, да ли да моташ лево или десно! Произвођач ти направио и ретровизоре и волан, само треба да научиш да их користиш. Никоме до сада за 40 година на Дунаву нисам тражио на проверу возачку и саобраћајну, али теби ћу изгледа морати!", викао је скелеџија на нашег возача Тошу док му је истовремено давао потпуно нејасне инструкције како да службени аутомобил "упакује" поред још четири остала возила на крцатој скели.

Одлазак на радни задатак у Бачку Паланку морали смо да искористимо како би код Бегеча реку прешли скелом, једном од две које још увек раде у Србији. Многи становници Немештина и Визића у општини Бачка Паланка користе управо ову скелу како би "премостили" Дунав. Њихова места налазе у такозваном српском "џепу" унутар Хрватске, па ако би хтели да копном иду до Челарева и Бачке Паланке, морали би да пређу четири гранична прелаза, односно да из Србије пређу у Хрватску, тамо возе око четири километра, а потом још једном пређу хрватски и српски гранични прелаз.

МАЂАРИ СУ ХТЕЛИ ДА ПОНИЗЕ ЛАЗАРА ДУНЂЕРСКОГ: Онда је он поручио ПИВО и учинио нешто НЕВЕРОВАТНО! (ФОТО)

Скела на релацији Бегеч-Банаштор-Бегеч нема радно време. "Ради вам преко дана. Ако пожурите, можда стигнете. Мада, можда данас раније заврши ако нема пуно посла", упозорили су нас мештани Бегеча. Иако нема путоказа, пронашли смо прилаз где скела треба да пристане.

ПРИЧА СТАРА ВИШЕ ОД 100 ГОДИНА: Због ЦРНОГ МАКСИМА су БОГАТАШИ НОСИЛИ ТЕСТАМЕНТ са собом

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

На скелу може да стане највише пет возила, али под условом да се упакују као у кутији шибица. За то је задужен скелеџија. Утисак је да како дан одмиче он све више заплиће језиком, а ми смо дошли у сумрак.

"Људи, овај је мало нацврцан, помозите ми ви да некога случајно не очешем аутом", вапио је за помоћ возач Тоша, па смо му се ја и фотограф одмах нашли при руци како би безбедно упаркирао возило на омалену скелу.

"Нисам ја нацврцан већ само мало, ето тако... Морам да се угрејем. Дунавом још шибају ветрови, и то по цео дан. На реци нема заветрине и хладно је чак и када је сунчан дан", правдао се скелеџија дајући ми кусур од 200 динара, иако је вожња требало да кошта 500.

ТАЈНА ГРОБА БРАНИСЛАВА НУШИЋА: Дело МАСОНА или последња ШАЛА СЛАВНОГ ПИСЦА (ФОТО)

"Ево ти кусур, наплатићу само 300 за ауто. Драги сте ми нешто. Овај ваш мали можда уме да вози, али би код мене на паркирању пао. Па не могу ја сваки ауто понаособ да наводим на скелу. Отишао би ми цео дан само на то", објаснио је скелеџија.

Укрцавање која би на пример на неком од трајеката у Грчкој трајало мање од три минута, пошто би професионалци очас посла "упаковали" аутомобиле на минималном простору, овде траје најмање 15 минута. Скелеџија ни остале "госте" нема намеру да наводи, а ни један возач се не сналазли на тако малом простору.

"Где си ти пошао с тим прасићима? Па није ти ово Ко то тамо пева", викао је скелеџија на возача који је у свом "застава пикапу" превозио крмаче у задњем делу. "Хочеш ли ме се сетити када дође свињокољ? Чисто сумњам. Боље да ти и за њих наплатим", додао је.

ВОЗИЛИ СМО АУТО-ПУТЕМ КРОЗ БГ У ВРЕМЕ НАЈГОРЕГ ШПИЦА: Ево зашто је ГУЖВА! (ВИДЕО/ФОТО)

"А ти? Да ти наплатим и за овога позади? Неће ваљда сад у сумрак да се повампири...", добацивао је шоферу који је укрцавао аутомобил за превоз покојника.

"Е моја децо. Ви мислите да сам ја пролупао, а није ми лако овде по цео дан. Свакакви овде прелазе реку. Када је ономад Хрватска затворила границу на седам дана због миграната, да видите ви чега сам се ја нагледао... Долазили ми на скелу и ови у џиповима и оделима. Њих сам пуштао да се муче до бесвести. Није ми се нигде журило. Има и оних који су се паркирали и по 45 минута. Нека их. Нека се и господа мало помучи", закључио је скелеџија на растанку уз обећање да је следећа вожња на његов рачун. "Ако вас се сетим, а вероватно нећу, ја частим следећу туру", рекао је.

Скелеџију остављамо са осмехом на лицу. Можда његов хумор не разуме свако, али је у сваком случају одрадио свој посао и пребацио нас безбедно преко Дунава. Скелу и скелеџију уписујемо као још једну од оних туристичких атракција које се не могу наћи у брошурама, које сами морате да откријете. У Бачкој Паланци таквих ствари има много, само се треба усудити да се мало лута на своју руку, а не само по туристичким протоколима.