Ево шта све треба да знате пред ВЕЛИКИ ПЕТАК И ФАРБАЊЕ ЈАЈА - Колико дуго се јаја кувају и шта се ставља у воду
Ускоро ћемо прославити највећи хришћански празник Васкрс, а само два дана пре уживаћемо у омиљеном обичају - фарбању јаја.
Ускоро ћемо прославити највећи хришћански празник Васкрс, а само два дана пре уживаћемо у омиљеном обичају - фарбању јаја.
Поред естетике, важно је да водимо рачуна и о здрављу. Како васкршња јаја углавном доста стоје - прво чекајући од петка до недеље, а затим стоје на столу док се не поједу (бар 2-3 дана), преносимо вам неколико најважнијих савета за куповину:
- Купујте чиста и неоштећена јаја;
- Не купујте јаја са оштећењем љуске или јаја која су видно неочишћена од остатака и перја;
- При кувању јаја, најбоље их је кувати 12 минута од тренутка врења;
- Ако не фарбате јаја природно, односно помоћу намирница јаких боја, кад купујете боје у кесицама, узимајте оне које су означене као прехрамбене боје;
- Сирова јаја су потенцијалан извор салмонеле, па се саветује да их пре кувања и украшавања оперете млаком водом;
- Офарбајте онолико јаја колико сте сигурни да ће се појести, јер је велики грех бацати храну, а нарочито васкршња јаја;
- Јаја која су офарбана, неољуштена и без оштећене љуске, а стоје неколико сати на собној температури или су неколико пута вађена из фрижидера, требало би да поједете у року од једног до два дана.
Србија Данас/Стил, Вања Миленковић/Пренела Ј.Ш.