Ево зашто су НАШЕ БАКЕ стављале кромпир на крпу ПРЕ пржења! Овај ТРИК прави НАЈХРСКАВИЈИ помфрит и кромпириће, али то није све
Здрав и укусан кромпир је прави изазов, а тајна савршених кромпирића често лежи у малим триковима које су наше баке користиле. Да би били хрскави, златни и мање масни, кромпир је потребно правилно припремити – пре него што га ставите у тигањ, обавезно га просушите на крпи. Ево зашто!
У нашим кухињама често заборављамо на мале тајне које су наше баке користиле да би јела била савршена. Један од најважнијих трикова за припрему кромпира је његово стављање на крпу пре пржења. Иако се ово често занемарује, заправо је кључ за постизање хрскавости и златне боје. Уз овај једноставан трик, кромпир ће упити вишак воде и скроба, а резултат ће бити савршен, мање масан помфрит и кромпирићи.
Зашто стављамо кромпир на крпу пре пржења?
1. Смањује се количина воде
Кромпир се природно састоји од око 80% воде, што значи да је вишак воде у кромпиру кључан фактор који утиче на крајњи резултат. Када ставимо исечени кромпир на крпу, вода се упије, што омогућава да се током пржења кромпир не кува, већ пржи. Тиме се постиже хрскава спољашњост, док унутрашњост остаје мекана.
2. Смањује се садржај скроба
Још један важан фактор у постизању хрскавих кромпирића је вишак скроба. Ако кромпир није просушен пре пржења, скроб се ослобађа током пржења и ствара лепљиву масу која може да утиче на текстуру. Коришћењем крпе, вишак скроба се упија, што доприноси хрскавости и омогућава да кромпир буде мање лепљив.
3. Мање масноће
Вишак воде у кромпиру приликом пржења може изазвати да се уље "пене" и "прска", што доводи до већег уноса масти и може учинити да кромпир буде маснији него што је потребно. Када кромпир одстоји на крпи, вишак воде се апсорбује, што значи да ће кромпир упити мање уља, а резултат ће бити мање масни кромпирићи који су много здравији.
Како правилно припремити кромпир за пржење?
Да бисте постигли најбоље резултате, пратите следеће кораке:
Исеците кромпир на жељену величину – било да га сецкате на тракице за помфрит или на колутове за пржење, важно је да буду једнаке величине како би се равномерно пржили.
Ставите исечени кромпир на крпу – након што исечете кромпир, ставите га на чисту крпу или папирне убрусе. Оставите да одстоји 10-15 минута како би се упио вишак воде.
Ишчистите вишак скроба – можете још додатно испрати кромпир под хладном водом, што ће помоћи да се скроб додатно одстрани. После тога, добро га осушите.
Пржите у одговарајућем уљу – користите уље које је погодније за пржење (сунцокретово или уље са вишим тачкама дима). Задатак је да се кромпир пржи у средње врућем уљу, тако да буде хрскав и златан споља, док унутрашњост остане мекана.
Једноставан трик са сушењем кромпира на крпи може да учини чуда за ваша јела. Не само да ће кромпир бити много хрскавији, него ће бити и здравији, с мање масти и бољим укусом. Пробајте и уверите се сами – мале тајне великих домаћица праве огромну разлику на тањиру!