ОВАКО НАС ВАРАЈУ ПРОИЗВОЂАЧИ ХРАНЕ: У маслиново уље подмећу палмино, у мед јефтине сирупе...а у пармезан -УЖАС!
Многи производи које купујете са рафова супермаркета, запарво нису оно што пише на етикети и што би требало да буду.
Сигурно сте се, барем једном, одлучили за куповину намирнице чија је цена нижа од других на полици, а онда сте се разочарали након првог залогаја јер сте схватили да квалитет и није неки.
Стручњаци кажу да треба пазити шта купујемо јер глобална прехрамбена индустрија редовно издаје лажне производе, а годишње из истог разлога губи од 10 до 15 милијарди долара.
Како пише Chatelaine, med je једна од намирница код чије се производње највише вара. Треба уложити доста новца у израду, па га многи произвођачи мешају с јефтиним кукурузним сирупом. У питању је и превара која може бити опасна за људско здравље јер особе које морају да пазе на ниво шећера у крви никако не би смеле да користе кукурузни сируп и сличне заслађиваче. Постоје неки ефикасни трикови који ће открити да ли је мед који купујете прави или лажни.
ЛУКСУЗНА ВИЛА НАТАШЕ БЕКВАЛАЦ КАО ИЗ БАЈКЕ: Певачица од ове некретнине месечно ЗАРАДИ ДО 10.000 ЕВРА
ЕМИНА ГЛАДУЈЕ ПО 48 САТИ: Придржава се дијете коју Српкиње обожавају, а нико не зна ЈЕЗИВЕ ПОСЛЕДИЦЕ
Још једна ствар око које многи варају јесте маслиново уље. Често на декларацији пише да је произведено у Италији, али заправо се тамо само пунило у флаше, а стигло је из непознатих крајева и разређено је јефтинијим и нездравим уљима, попут палминог. Код овог производа увек треба гледати цену – она ниска је сумњива јер квалитетно и право екстрадевичанско маслиново уље мора да кошта.
Податак који највише шокира откривен је још 2016. године. Једна компанија је, наиме, варала код производње пармезана па су тако паковање пунили с мало сира и пуно – пиљевине. Како купити прави? Сир који настаје у италијанској регији Емилиа Ромагна једини сме да се зове пармезан. Иако сличне сиреве производе и други произвођачи, морају да имају другакчији назив.