Појављује вам се МУТНА ВОДА У ЗИМНИЦИ? Ево како то да СПРЕЧИТЕ, а и сачувате УКУС ТУРШИЈЕ
Како долазе јесењи дани, припрема зимнице постаје незаобилазан посао. Ипак, да би зимница остала укусна и вода у теглама бистра до краја зиме, потребно је обратити пажњу на неколико ситница.
Често се дешава да вода у теглама после неколико недеља постане мутна. То не мора одмах значити да је зимница неупотребљива, али обично указује на то да тегла није довољно добро опрана, да стерилизација није урађена како треба, да поврће није довољно очишћено или да однос соли и воде није правилно погођен.
Један од корисних трикова је да у сваку теглу убаците неколико зрна бибера, пар листова винове лозе и комадић рена. Они не само да чувају бистрину, већ дају и додатну арому поврћу. Добро је и да на врх сваке тегле додате мало винског сирћета – оно делује као природни конзерванс и помаже да се спречи кварење и замућење.
Још један савет је да током ферментације у буре ставите неколико кришки хлеба или пар бобица грожђа, па их након неколико дана извадите. На тај начин процес се завршава природно, а вода остаје бистра.
Уз овакве једноставне додатке, зимница може да траје целу зиму, а да притом задржи и свежину и укус.