Pojavljuje vam se MUTNA VODA U ZIMNICI? Evo kako to da SPREČITE, a i sačuvate UKUS TURŠIJE
Kako dolaze jesenji dani, priprema zimnice postaje nezaobilazan posao. Ipak, da bi zimnica ostala ukusna i voda u teglama bistra do kraja zime, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko sitnica.
Često se dešava da voda u teglama posle nekoliko nedelja postane mutna. To ne mora odmah značiti da je zimnica neupotrebljiva, ali obično ukazuje na to da tegla nije dovoljno dobro oprana, da sterilizacija nije urađena kako treba, da povrće nije dovoljno očišćeno ili da odnos soli i vode nije pravilno pogođen.
Jedan od korisnih trikova je da u svaku teglu ubacite nekoliko zrna bibera, par listova vinove loze i komadić rena. Oni ne samo da čuvaju bistrinu, već daju i dodatnu aromu povrću. Dobro je i da na vrh svake tegle dodate malo vinskog sirćeta – ono deluje kao prirodni konzervans i pomaže da se spreči kvarenje i zamućenje.
Još jedan savet je da tokom fermentacije u bure stavite nekoliko kriški hleba ili par bobica grožđa, pa ih nakon nekoliko dana izvadite. Na taj način proces se završava prirodno, a voda ostaje bistra.
Uz ovakve jednostavne dodatke, zimnica može da traje celu zimu, a da pritom zadrži i svežinu i ukus.