Против НАДИМАЊА, за лепши мирис и укус: Грашак ће бити много бољи ако му ДОДАТЕ ОВАЈ ТАЈНИ САСТОЈАК!
Да ли сте икада чули за овај трик у кувању?
Чорбаст грашак спада међу она проверена јела која се увек радо нађу на трпези. Ипак, постоји један једноставан додатак који може потуно освежити његов укус и мирис, али и учинити јело лакшим за стомак.
У нашој кухињи грашак се традиционално спрема на класичан начин – пропржен лук, шаргарепа на колутове, вода, грашак и запршка. Међутим, ова намирница пружа простор за мале кулинарске експерименте, а један од најбољих трикова је додавање мирођије.
Мирођија јелу даје посебну свежину и чини да чорба буде лаганија и занимљивијег укуса. Посебно се лепо уклапа уз слаткоћу младог или смрзнутог грашка, а истовремено благотворно делује на варење и ублажава надутост, због чега је одличан зачин за сва јела од махунарки.
Осим што побољшава варење, мирођија се савршено слаже са свим састојцима који се уобичајено користе у припреми грашка – луком, белим луком, шаргарепом и запршком.
Најбоље време да је додате јесте пред крај кувања, око пет минута пре него што скинете шерпу са шпорета. Можете користити и свежу и суву мирођију – свежу је довољно ситно исецкати и убацити на крају како би задржала арому, док суву можете ставити мало раније да би пустила свој мирис.