ДОМАЋА ЛИСНАТА ПОГАЧА - Мекано и хрскаво пециво боље него из пекаре, брзо и лако се меси, са тајним триком за савршене слојеве и неодољиву хрскавост
Савршена уз ручак и вечеру
Препоручујемо вам традиционалну лиснату, масну погачу. Идеална је за било коју славску трпезу, али и у случају да сте гладни и једе вам се топла изнутра мекана, а споља хрскава погача.
У продужетку сазнајте шта вам је потребно од састојака и како се прави.
Састојци:
700 грама брашно и 150 грама за посипање
100 милилитара воде
200 милилитара јогурта или млека
100 милилитара уља или 1 пуна кашика домаће свињске масти
1 јаје
30 - 40 грама квасца
1 кашичица шећера
2 кашичице соли
100 грана кукурузног брашна или палента
250 грама свињске масти или исто толико путера или маргарина
150 грама мрвљеног сира
1 јаје за премазивање
У посуду сипајте око 500 грама брашна, 100 милитара уља, 200 милитара јогурта, 1 кашичицу шећера, 1 пуну кашику домаће масти, 1 кесицу сувог квасца, једно јаје, 2 кашичице соли и све то разбијте жицом за мућење или рукама.
Замешено тесто извадите на површину са брашном и лепо га умесите.
Када га умесите прекријте га брашном и оставите да одстоји 20 минута, покријте га неком чистом тканином.
Када нарасте тесто развуците га и премажите свињском машћу и поспите кукурузним брашном, а затим целу површину теста завијте у ролат.
Ролат изрежите на пола, затим поново на пола, на 8 једнаких делова.
Сваки ролат спљоштите на површини где сте сипали брашно. Узмите сваки ролатић и развуците једну округлу кору и то урадите са сваким делом ролата.
Сваку кору премажите машћу затим ставите мрвљени сир, а потом преко ње пребаците нову кору и исто је тако нафилујте. Тако до краја са сваком кором.
Премажите погачу жуманцетом и само површинсу исеците на коцке. Преко сипајте кукурузног брашна и разне семенке по укусу, као и комадиће дробљеног сира.
Пећи у загрејаној рерни на 200 степени /15 минута и на 180 степени 15-20 минута.