Не мораш на село: Ево како да укиселиш паприке и у стану, по рецепту наших бака
Иако се често мисли да је зимница посао резервисан за кућу и велико двориште на селу, овај рецепт за киселу паприку лако се може направити и у вашем стану.
Укус киселих паприка зависи не само од квалитета поврћа које се изабере, већ и од начина припреме. Иако се често мисли да је зимница посао резервисан за кућу и велико двориште на селу, овај рецепт за киселу паприку лако се може направити и у градском стану. Потребно је само мало времена и стрпљења, а резултат је једна од најомиљенијих зимница, која се радо конзумира током целе зиме, уз разна јела.
За добар укус најважније је одабрати свеже и квалитетне паприке. По жељи, може се обогатити додатком ловора, бибера у зрну, белог лука или листова целера, који ће паприкама дати посебну арому.
Састојци:
- 5 кг свеже паприке
- 2 л воде
- 1 л алкохолног сирћета (9%)
- 3-4 кашике соли
- 200 г шећера
- 1 кашичица конзерванса (опционо, за дужи рок трајања)
- неколико зрна црног бибера
- мало алеве паприке (по жељи)
- ловоров лист (по жељи)
- бели лук (по жељи)
- семенке сенфа (по жељи)
Припрема:
Паприке опрати, очистити од семенки и петељки, па исећи по жељи – могу остати целе, преполовљене или насечене на траке.
У већој шерпи сјединити воду, сирће, со, шећер, бибер у зрну, алеву паприку и ловор. Ставити да проври и кувати неколико минута, па склонити са ватре. Правилна мера сирћета и воде је кључна за очување – уобичајени однос је 1:3 (једна мера сирћета на три мере воде). Такође, важно је додати једну до две кашике соли по литру течности, што помаже да паприка остане чврста и укусна.
Паприке слагати у чисте, стерилисане тегле. По жељи се између слојева могу додати чен белог лука или семенке сенфа. Врућом маринадом прелити паприке тако да буду потпуно прекривене. Ако се користи конзерванс, додати га према упутству са паковања.
Тегле затворити док су још вруће и оставити да се охладе на собној температури. Најбоље их је чувати на тамном и хладном месту, у остави или подруму. Паприке ће бити спремне за јело након две до три недеље, када потпуно упију зачине и развију прави укус.