Корак по корак - рецепт за домаћи пасуљ: Ево како да вам сваки пут савршено успе
Пасуљ је једно од оних јела која заузимају посебно место у домаћој кухињи. Савршен је за хладне дане, посебно када се послужи уз свеж хлеб и кисели прилог.
Припрема је једноставна, па се с разлогом каже да је нешто „просто као пасуљ“. То је јело које свака домаћица зна да направи, а цела породица воли, па задовољство буде обострано. Идеалан је ручак „на кашику“ који често траје и два дана.
За припрему овог јела потребно је издвојити око 15 минута за припрему и до два сата за кување, у зависности од врсте пасуља и начина кувања. Од ове количине добија се четири до шест порција, а свака садржи између 350 и 450 калорија, што зависи од додатака попут сувог меса, кобасице или запршке.
Потребни састојци:
Потребни састојци су пасуљ који је претходно потопљен преко ноћи, две главице црног лука, две шаргарепе, по жељи неколико ченова белог лука, суво месо, ребра или кобасица, ловоров лист, уље, брашно, млевена црвена паприка, со, бибер и суви биљни зачин. По укусу се могу додати празилук или сува паприка, а уз јело се најбоље слаже свежа или кисела салата.
Припрема почиње тако што се пасуљ опере, потопи у хладну воду и остави преко ноћи. Сутрадан се вода проспе, налије нова и пасуљ се стави да проври. Након десетак минута вода се оцеди и баци или сачува за касније.
Затим се у лонац са пасуљем додају ситно сецкани лук, рендана шаргарепа, ловоров лист и суво месо ако га користимо. Све се прелије топлом водом и кува на средњој ватри док пасуљ не омекша. Током кувања по потреби се долива вода. Пред крај се додају со, бибер и суви зачин.
За запршку је потребно угрејати мало уља, додати брашно и пржити док не добије светлосмеђу боју. Ако желимо, можемо додати и ситно сецкани бели лук. Када скинемо тигањ са ватре, умешамо црвену паприку и додамо мало воде из лонца са пасуљем, па добро промешамо да смеса буде глатка.
Када је пасуљ потпуно куван, из лонца се изваде ловоров лист и сува паприка, па се дода запршка. Све се добро промеша и кува још неколико минута да се укуси сједине.
На крају се пасуљ послужује топао, уз хлеб и салату по избору. То је једно од оних јела које увек враћа домаћи мирис и укус, и које нас подсећа зашто једноставна јела често буду најбоља.