Најбољи рецепт за прави, домаћи гулаш – мирис који ће освојити целу кућу: Један састојак прави разлику
Иако делује као захтевно јело, гулаш се заправо припрема једноставно, а резултат је право мало кулинарско ремек-дело које одушевљава и децу и одрасле.
Ако тражите јело које греје душу и пуни кухињу мирисима који маме осмех, гулаш је прави избор за овај викенд.
Једноставан, а опет богат укусом, овај рецепт уједињује сочно месо, ароматично поврће и зачине који чине чаролију.
Састојци за 4 особе:
600 г јунећег меса (најбоље врат или плећка)
2 главице црног лука
2 чена белог лука
2 паприке (црвена и зелена)
2 шаргарепе
2 парадајза или 2 кашике парадајз пиреа
2 кашике брашна
1 кашика слатке млевене паприке
Со и бибер по укусу
3 кашике уља
500 мл воде или супе
1 лист ловора
Припрема:
1. Припрема меса и поврћа
Месо исеците на коцке величине залогаја. Лук ситно исецкајте, а шаргарепу и паприку на колутове или коцкице.
2. Пржење
У дубокој шерпи загрејте уље. Додајте лук и пржите док не постане стакласт. Додајте месо и пропржите са свих страна док не добије лепу златно-смеђу боју.
3. Зачини и поврће
Посолите и побиберите по укусу, додајте млевену паприку и брашно. Добро промешајте да се зачини равномерно распореде. Затим додајте бели лук, паприку, шаргарепу и парадајз.
4. Кување
Сипајте воду или супу да покрије месо и поврће. Додајте ловоров лист и пустите да гулаш крчка на лаганој ватри око 1 до 1,5 сати, повремено мешајући. Ако је потребно, доливајте мало воде да се не би залепио.
5. Завршни додир
Када месо омекша, гулаш треба да буде густ и сочан. По жељи, послужите са кромпир пиреом, тестенином или свежим хлебом који ће упити сав сос.
Савети за савршен гулаш:
За још богатији укус, додајте мало сухог вина или љуту паприку по укусу.
Ако волите кремастију текстуру, пред крај кувања можете додати кашику киселе павлаке.
Гулаш је често још укуснији наредног дана, када се укуси прожму.
Овај гулаш ће загрејати вашу душу, унети мирисе домаће кухиње и одушевити све укућане. Припремите га, удобно се сместите и уживајте у сваком залогају.