Најсочнија ПОСНА ШТРУДЛА са чоколадом и џемом - Мекана као душа, а сваки залогај враћа у детињство
Обично су нам је правиле баке, чији нас укуси враћају у детињство, а данас поред класичне мрсне, можете направити и посну.
Ова посна штрудла са чоколадом и џемом је прави класик који ће вас одушевити својом сочношћу и богатством укуса!
Мекана, мирисна и пуна чоколадног задовољства, сваки залогај ће вас вратити у безбрижне дане детињства, када су овакви домаћи колачи били прави ужитак. Савршен спој посних састојака и богатих укуса чоколаде и џема створиће десерт који је не само укусан, већ и једноставан за припрему. Идеална је за све прилике – било да постите или једноставно желите да уживате у нечему слатком и топлом, ова штрудла ће освојити све!
Састојци:
За тесто:
5 дл млаке воде
5 кашика шећера
1 кашика сувог квасца
2,5 дл уља
1 кесица прашка за пециво
2 прстохвата соли
1.100 г брашна
За пуњење:
џем од шљива
100 г чоколаде
За премазивање:
1 кашика воде
1 кашика уља
Припрема:
Рерну загрејте на 180 степени. У посуду са млаком водом ставите суви квасац, шећер, уље, прашак за пециво, со и брашно. Тесто замесите па оставите да надође. Нарендајте чоколаду па поделите на два дела. Кад надође тесто, поделите га на четири дела. Развијте сваки део у плочу величине 30x30 цм, премажите џемом и поспите једним делом рендане чоколаде. Са стране тесто мало превијте и увијте у штрудлу. У калуп обложен пек-папиром наређајте штрудле. Измешајте 1 кашику уља и 1 кашику воде па тиме премажите штрудле. Нека одстоје још 10–15 минута у плеху да се благо „опусте“ и поново надођу.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 30–35 минута, док лепо не порумене и не добију фину, благо хрскаву корицу. Извадите из рерне, оставите да се прохладе 10 минута, а затим их можете сећи и служити.
Штрудла је најлепша док је још млака, а чоколада мекана и мирисна. Може се савршено уклопити уз чај, кафу или као брзи десерт током дана.