Овај рецепт за ШНЕНОКЛЕ ће вас вратити у најлепше дане детињства - Пенасти слаткиш од 5 састојака које има свака кухиња освојиће вас укусом
Мирис млека, ваниле и карамел шећера враћа нас у детињство брже него било која модерна торта. Шненокле – једноставна, кремаста и ваздушаста посластица – биле су обавезне на трпезама наших бака. Данас, у мору брзих колача и куповних дезерта, овај старински рецепт поново осваја интернет и враћа дух домаће кухиње.
Ако постоји десерт који спаја генерације, то су шненокле. Мекани облачићи од беланаца који плутају по мирисном млеку, са густим, слатким кремом од жуманаца – једноставно, то је укус детињства који никад не излази из моде.
Овај рецепт потиче још из времена кад су домаћице знале да од неколико јаја и мало шећера направе десерт који мирише цео дом. Данас, када нам свима недостаје тај осећај топлине и носталгије, шненокле су савршен начин да га вратимо.
Без печења, без компликација, а укус - незабораван!
Потребно је:
1 л млека
4 јаја
6 кашика шећера плус још 1 кашика шећера
2 ванил шећера
2 равне кашике брашна
Ставити да се лагано загрева млеко, а за то време пенасто умутити 4 беланца са 1 кашиком шећера. Млеко НЕ СМЕ да ври већ да струји, ако можете подесите или проверите температуру на 80 степени, то је идеално за кување беланаца. Кашиком захватите беланца и стављајте у врело млеко. Кувајте шненокле око 1 минут, док се кувају преливајте их млеком да их лакше окренете. Окрените на другу страну и кувајте још неколико секунди. Видећете кад буду онако пуфнасте, готове су. Вадите их решеткастом кашиком у посуду у којој ћете сервирати.
Сад идемо на фил. Умутите жуманца са 6 кашика шећера и 2 ваниле, додајте 2 равне кашике брашна и 1 кутлачу млека. Све промешајте и сипајте у проврело млеко. Кувати фил неколико минута. Одмах преливати преко шненокли и оставити да се добро охладе.
Уживајте!