Ovaj recept za ŠNENOKLE će vas vratiti u najlepše dane detinjstva - Penasti slatkiš od 5 sastojaka koje ima svaka kuhinja osvojiće vas ukusom
Miris mleka, vanile i karamel šećera vraća nas u detinjstvo brže nego bilo koja moderna torta. Šnenokle – jednostavna, kremasta i vazdušasta poslastica – bile su obavezne na trpezama naših baka. Danas, u moru brzih kolača i kupovnih dezerta, ovaj starinski recept ponovo osvaja internet i vraća duh domaće kuhinje.
Ako postoji desert koji spaja generacije, to su šnenokle. Mekani oblačići od belanaca koji plutaju po mirisnom mleku, sa gustim, slatkim kremom od žumanaca – jednostavno, to je ukus detinjstva koji nikad ne izlazi iz mode.
Ovaj recept potiče još iz vremena kad su domaćice znale da od nekoliko jaja i malo šećera naprave desert koji miriše ceo dom. Danas, kada nam svima nedostaje taj osećaj topline i nostalgije, šnenokle su savršen način da ga vratimo.
Bez pečenja, bez komplikacija, a ukus - nezaboravan!
Potrebno je:
1 l mleka
4 jaja
6 kašika šećera plus još 1 kašika šećera
2 vanil šećera
2 ravne kašike brašna
Staviti da se lagano zagreva mleko, a za to vreme penasto umutiti 4 belanca sa 1 kašikom šećera. Mleko NE SME da vri već da struji, ako možete podesite ili proverite temperaturu na 80 stepeni, to je idealno za kuvanje belanaca. Kašikom zahvatite belanca i stavljajte u vrelo mleko. Kuvajte šnenokle oko 1 minut, dok se kuvaju prelivajte ih mlekom da ih lakše okrenete. Okrenite na drugu stranu i kuvajte još nekoliko sekundi. Videćete kad budu onako pufnaste, gotove su. Vadite ih rešetkastom kašikom u posudu u kojoj ćete servirati.
Sad idemo na fil. Umutite žumanca sa 6 kašika šećera i 2 vanile, dodajte 2 ravne kašike brašna i 1 kutlaču mleka. Sve promešajte i sipajte u provrelo mleko. Kuvati fil nekoliko minuta. Odmah prelivati preko šnenokli i ostaviti da se dobro ohlade.
Uživajte!