Пита од КРОМПИРА без кора мекана као пена, торта јој није равна - Савршено брзо и посно јело које се спрема за 15 минута, једноставно и за почетнике у кухињи
Када је уторак и немамо пуно времена за кување, овакви рецепти су спас. Кромпир пита без кора прави се од основних састојака, брзо и једноставно, а укусом подсећа на домаће пите из детињства.
Мирисна, мекана и сочна пита од кромпира, припремљена без кора, право је изненађење за сва чула! Ова пита је толико лагана и пенаста да ће вас на први залогај подсетити на најфинију торту, а спрема се једноставније него што можете да замислите.
Идеална је за дане поста, али и као брз ручак или вечера када желите нешто укусно, а да притом не проведете сате у кухињи. За свега 15 минута биће спремна, а рецепт је толико једноставан да га могу савладати и потпуни почетници у кувању.
Састојци:
4 већа кромпира
200 мл минералне воде (или обичне воде)
100 мл уља
3 кашике брашна
1 прашак за пециво
2 кашике презли (опционо, за додатну мекоћу)
Со по укусу
Бибер по укусу
Суви зачин (вегета или по жељи)
Сецкани першун (опционо)
Припрема:
Ољуштите кромпир и изрендајте га на ситно ренде. Оцедите вишак воде, али не потпуно – нека остане мало да пита буде сочнија.
Додајте брашно, прашак за пециво, презле, со, бибер и зачин. Добро промешајте.
Сипајте уље и минералну воду, па све сједините у смесу која је полу-течна, као за густу проју.
Подмажите тепсију уљем или обложите папиром за печење.
Сипајте смесу и поравнајте.
Пеците у рерни загрејаној на 200°Ц око 35–40 минута, док пита не добије златну и хрскаву корицу.
Када се прохлади, лако се сече, а унутра остаје мекана и пенаста.