Погачице са сиром и кукурузним брашном од којих МЕКШЕ НЕ ПОСТОЈЕ - Домаћи рецепт са јогуртом који увек успе и готов је за 20 минута
Ако волите мирис домаћег пецива које се топи у устима, ове погачице са сиром и кукурузним брашном постаће ваш фаворит на славској, празничној или свакодневној трпези.
Ако волите мирис домаћег пецива које се топи у устима, ове погачице са сиром и кукурузним брашном постаће ваш фаворит на славској, празничној или свакодневној трпези. Споља благо хрскаве, изнутра мекане и пуно укусније од класичних, праве се од једноставних састојака које сви имамо код куће. Јогурт, млеко и прстохват шећера чине их савршено ваздушастим, док кукурузно брашно даје ону познату домаћу арому на коју нико не остаје равнодушан. Идеалне су за доручак, ужину, послужење гостима или као додатак уз сир, кајмак и сухомеснато.
У наставку је потпуно прецизан рецепт који увек успе, чак и ако први пут правите погачице.
Најмекше погачице са сиром и кукурузним брашном – домаћи рецепт који увек успе
Састојци за тесто:
250 г белог брашна
200 г кукурузног брашна
10 г сувог квасца
1 кашичица шећера
2 кашичице соли
100 мл млаког млека
100 мл јогурта
1 прашак за пециво
Надев:
200 г ситног сира
1 кашика павлаке
За премазивање:
100 г маслаца или маргарина
семенке по жељи (сусам, лан, сунцокрет, мешавина)
Припрема:
Активирање квасца:
У млако млеко додајте шећер и суви квасац, промешајте и оставите пар минута да се активира.
Мешење теста:
У већој посуди помешајте бело и кукурузно брашно, со и прашак за пециво. Додајте активирани квасац и јогурт па замесите мекано, глатко тесто. Ако је потребно, додајте још мало брашна да се не лепи.
Формирање:
Тесто поделите на једнаке куглице. Сваку растањите дланом, ставите кашичицу надева од сира и павлаке, па уролајте или обликујте по жељи (округле, преклопљене, мале погачице).
Премазивање:
Ређајте их на плех обложен папиром и премазујте отопљеним маслацем. По врху поспите семенке.
Печење:
Пеците у рерни загрејаној на 250°Ц око 30 минута, док не добију златну боју и не замиришу целу кућу.
Савети да испадну савршене:
Јогурт нека буде собне температуре.
Што је тесто мекше, погачице ће бити отреситије и ваздушастије.
За јачи укус, у надев можете додати мало ситно сецканог першуна или белог лука.
Ако желите хрскавију корицу, пред крај печења појачајте рерну на 270°Ц 2–3 минута.