ДОМАЋИ РЕЦЕПТ за сарме идеалне за ове ХЛАДНЕ ДАНЕ: Одмах ће вас вратити у детињство - а једноставно се праве!
Направите чак и фил!
Састојци:
-
1 главица киселог купуса (већа)
-
700 г млевеног меса (пола свињско, пола јунеће)
-
1 шоља пиринча
-
2 главице црног лука
-
2 шаргарепе
-
1 јаје
-
1 кашика млевене паприке
-
со и бибер по укусу
-
мало уља или масти
-
100 г димљене сланине (или суве ребарце, коленица, по жељи)
-
1 лист ловора
-
1 кашика брашна (за запршку, по жељи)
Припрема:
Припрема купуса:
Одвојите листове киселог купуса, исперите их ако су превише слани или кисели, па оцедите. Одсеците задебљале делове при дну листа да се лакше мотају.
Фил:
На мало уља пропржите ситно сецкан лук и рендану шаргарепу док не омекшају. Додајте млевено месо и пржите док не порумени. Затим додајте пиринач, паприку, бибер и со по укусу. Склоните са ватре, додајте јаје и добро промешајте.
Мотање сарме:
На сваки лист купуса ставите кашику фила и пажљиво уролајте, увлачећи крајеве да фил не испада.
Слагање у шерпу:
На дно шерпе ставите исецкане листове купуса и неколико комада димљеног меса. Слажите сармице у круг, ред по ред. Кад сложите све, прекријте их остатком купуса и додајте још који комад меса.
Кување:
Налијте топлом водом (да прекрије сарму), додајте ловоров лист и поклопите. Кувајте на лаганој ватри око 2 до 3 сата. По потреби доливајте мало воде.
Запршка (опционо):
Ако волите да сарма буде гушћа, на крају направите запршку – на мало уља пропржите кашику брашна и додајте мало млевене паприке, па сипајте у сарму и пустите да крчка још десетак минута.