МЕКАНЕ и укусне ЛЕПИЊЕ ИЗ ТИГАЊА: Потребни су вам само брашно, уље, вода и со!
Ако вам се приједе домаће пециво, али немате времена да чекате да тесто нарасте, ове брзе лепине из тигања биће право решење.
Потребна су вам само четири једноставна састојка, а готове су за трен. Рецепт долази са Јутјуб канала Домаћи рецепти, где препоручују да се лепине послужују уз киселу павлаку или пекмез – избор је на вама.
Састојци:
-
620 г брашна
-
5 кашика уља
-
400 мл кључале воде
-
1 кашика соли
Припрема:
У кипућу воду додајте со, а у посебној посуди припремите 600 г брашна. Затим постепено сипајте врелу воду у брашно и додајте уље. Када тесто постане гушће, почните да га месите, па по потреби додајте још око 20 г брашна да добијете глатку и еластичну масу.
Тесто пребаците на радну површину, поделите га на 12 једнаких делова и сваку куглицу поспите брашном. Оставите их да одстоје десетак минута.
Затим сваку куглицу развуците у круг пречника око 10 цм и поређајте их на сто, пазећи да се не залепе. Угрејте тигањ на средње јакој ватри и ставите прву лепину.
Пеците је око минут с једне стране док благо не порумени, затим је окрените на другу страну на око 15 секунди и вратите поново на прву страну. Пеците док се не надује. Ако се нека лепина "не дигне" – не брините, и даље ће бити мека и укусна.
Док су још топле, премажите их путером, маргарином или уљем по жељи. Резултат су савршено мекане, мирисне лепине – идеалне за доручак, ручак или вечеру.