Рецепт за јело глумице Данице Максимовић залудео Србију пред Божић - сочан ручак богатог укуса
Добра идеја за божићну трпезу.
Глумица Даница Максимовић плени неодољивим шармом и младалачком енергијом, али оно што многи не знају јесте да ова велика дива поседује и завидно кулинарско умеће. Иако у кухињу најчешће улази тек у касним вечерњим сатима, Даница признаје да управо тада највише ужива – у тишини, мирисима и јелима која буде сва чула.
Једно од таквих јела је и пачетина у сосу од вишања, рецепт који с љубављу спрема за посебне прилике. Пачије месо, иако неправедно запостављено на нашим трпезама, изузетно је сочно и захвално за припрему када се ради полако и с мером.
Тајна, како Даница каже, лежи у спором печењу и богатом сосу од вишања, који месу даје савршену равнотежу слатког и киселог.
Састојци
- 1 патка
- маст
- со, бибер, вегета
- вишње из компота
- мало шећера
- брашно
Припрема
Патку добро оперите, очистите и зачините сољу, бибером и вегетом. Премажите је машћу и ставите у рерну загрејану на 180–200 степени, у зависности од величине патке. Пече се отприлике 45 минута по килограму, док не добије златну, хрскаву корицу.
За сос направите лагану запршку од масти и брашна, па додајте компот од вишања. Посолите, побиберите и засладите по укусу, водећи рачуна да сос остане пријатно балансиран, никако пресладак. На крају у сос убаците комаде печене патке и крчкајте још 5–10 минута, како би се укуси сјединили.
Како послужити
Даница препоручује да се пачетина служи уз домаће њоке од кромпира или паришке кнедле, које савршено упијају ароматични сос. Од вина, уз ово јело најбоље пристају мерло, каберне совињон или црни пинот.
Ово није само рецепт – то је мали ритуал, доказ да права елеганција почиње и завршава се у топлини дома и мирису доброг јела.