Рецепт за ЛЕЊУ ПИТУ СА ЈАБУКАМА: Идеална је за Велики пост - ево корак по корак како се прави
Мирис дома, заједништва.
У хладним данима скоро да нема лепшег мириса од цимета и печених јабука који се шири по кући.
Тај спој увек буди осећај топлине, дома и неке тихе зимске носталгије. Управо таква је и ова посна лења пита која доказује да колач не мора да садржи млечне производе да би био мекан, сочан и пун укуса.
Споља благо хрскава, а изнутра богата ароматичним надевом од јабука, ова пита је идеална за пост, славе или обичне дане када се зажели нешто класично, лагано и домаће.
Основне информације
Врста јела: традиционални колач
Време припреме: око 60 минута
Тежина припреме: једноставно
Састојци
За тесто:
2,5 дл киселе или обичне воде
1,5 дл уља
150 г шећера
1 ванилин шећер
1 кашичица лимуновог сока
550 г брашна
1 кашичица прашка за пециво
Прстохват соли
За надев:
2 кг јабука
5 кашика шећера
2–3 ванилин шећера
1–2 кашичице цимета
20 г биљног маргарина
За посипање:
шећер у праху
Припрема
Најпре се припрема надев. Јабуке се ољуште, очисте и крупно изрендају. Ставе се у шерпу заједно са шећером, ванилин шећером и маргарином, па се кувају на средњој ватри док не пусте сок и док већина течности не испари. На крају се додаје цимет и надев се оставља да се потпуно охлади.
За тесто се у чинији помешају вода, уље, шећер, ванилин шећер и лимунов сок. Затим се постепено додаје брашно помешано са сољу и прашком за пециво и меси се док се не добије меко, глатко тесто. Тесто је најбоље умотати у фолију и оставити у фрижидеру 15–20 минута како би се лакше развијало.
Након тога се тесто подели на два дела. Први део се развуче у правоугаону кору величине плеха и пребаци на папир за печење. Преко коре се равномерно распореди охлађени надев од јабука. Други део теста се такође развије и пажљиво пребаци преко фила. Површина се избоцка виљушком да би пара могла да излази током печења.
Пита се пече у претходно загрејаној рерни на 180 степени око 40 минута, док не добије лепу, благо златну боју. Када се мало прохлади, посипа се обилно шећером у праху, сече на коцке и спремна је за уживање.