ДОМАЋА ЈЕЛА НАШИХ БАКА се сада ВРАЋАЈУ НА НОВОГОДИШЊУ ТРПЕЗУ: Мирису на детињнство, нећете им одолети и одмах ћете их спремити
Враћају у детињство.
Празници су идеално време за повратак старим обичајима и укусима који буде носталгију. Заборављени рецепти наших бака ове године поново освајају трпезе и срца, доносећи топлину и мирис дома.
Док празнична сезона полако улази у наше градове и домове, уз лампице, украсе и песме, све више људи се окреће традицији и старим рецептима који су временом пали у заборав.
Од мирисних колача до рустичних сланих залогаја, ове године се на божићним столовима све чешће налазе заборављене делиције наших бака, које поново буде дух породице и дома.
Слатки класик: божићни медењаци са надевом од ораха и шљива
Медењаци су један од оних божићних класика који увек буде посебне успомене. Ове године посебно су популарни пуњени медењаци, нарочито комбинација ораха и шљива.
Припрема:
Загрејте мед и маслац у мањој посуди док се не отопе, додајте шећер и оставите да се мало охлади.
Помешајте брашно, прашак за пециво и зачине.
Умешајте смесу од меда и маслаца у брашно, додајте јаје и умесите глатко тесто.
Тесто развуците и изрежите омиљене облике.
Пеците на 180°Ц око 10–12 минута, док не добију златно-смеђу боју.
Охлађене медењаке пуните мешавином млевених ораха и ситно сецканих шљива, а по жељи их прелијте глазуром од шећера у праху и лимуна.
Ови медењаци освајају мирисом цимета и меда, али и богатом, помало рустичном текстуром која подсећа на старе домаће рецепте.
Слани додатак: пита од зеља и шпека
За оне који воле да празнична трпеза не буде само слатка, традиционални слани рецепт из северних крајева поново осваја пажњу.
Пита од зеља и шпека је једноставна за припрему, а истовремено богатог укуса и савршено се уклапа уз слатке посластице.
Састојци:
500 г свежег или киселог купуса
200 г димљеног шпека, сецканог
1 већи црни лук, ситно сецкан
2 јаја
200 мл павлаке
2 кашике маслаца
со, бибер, мало мушкатног орашчића
1 паковање готовог лиснатог теста
Припрема:
Купус оперите, оцедите и ситно исецкајте, а лук и шпек кратко пропржите на маслацу.
Помешајте купус са луком и шпеком и зачините по укусу.
Додајте јаја и павлаку и добро сједините смесу.
Лиснато тесто ставите у плех, прелијте филом и пеците на 200°Ц око 25–30 минута, док пита не добије лепу златну боју.
Ова пита је одлична као део празничне трпезе, али и као самосталан залогај уз шољу топлог чаја или куваног вина.
Пиће за загревање: божићни зачињени чај са поморанџом и каранфилићима
Не постоји прави празнични угођај без топлог напитка који греје и тело и душу. Овај зачињени чај спаја мирисе цимета, каранфилића и поморанџе и веома се лако припрема.
Састојци:
1 литар црног чаја
1 поморанџа, исечена на колутове
2–3 штапића цимета
5–6 каранфилића
2 кашике меда
Припрема:
Скувајте чај и додајте поморанџу, цимет и каранфилиће.
Оставите да одстоји 5–10 минута да се укуси сједине.
По жељи засладите медом пре служења.
Овај напитак је идеалан за хладне децембарске вечери, а својом аромом додатно појачава празничну атмосферу.
Зашто се стари рецепти поново враћају у моду?
Повратак традиционалних празничних јела има све дубље значење. Људи све више теже аутентичности и емоцији, желе да припремају и поклањају нешто што има причу. Стари рецепти буде успомене на заједништво, топлину дома и једноставну радост припреме хране.
Многи домаћини данас комбинују традиционалне рецепте са модерним техникама, па се стари медењаци и пите украшавају савременије, али без губитка своје суштине. Слатка јела, слани залогаји и топли напици заједно чине празничну трпезу потпуном.
Ове године празници поново враћају фокус на оно што је заиста важно – мирис домаће хране, заједништво и тренутке проведене са онима које волимо.