Старински рецепт за ЖЕРБО КОЦКЕ (Гербеауд колач): Најсочнији колач са орасима, џемом и чоколадом који се топи у устима - класик који никад не излази из моде
Ако желите колач који мирише на детињство и празнике, жербо коцке су прави избор. Старински рецепт са орасима, џемом и чоколадном глазуром освојиће сваког - а припрема је много лакша него што мислите!
Жербо коцке су класик међу колачима који се већ деценијама припрема у многим домовима, посебно за празнике и свечане прилике. Овај раскошни колач са орасима, домаћим џемом од кајсија и богатом чоколадном глазуром једно је од оних традиционалних слатких ремек-дела које никада не излази из моде.
Рецепт који вам доносимо је оригинални старински рецепт наших бака, једноставан за припрему, а резултат је мекано и сочно тесто које се топи у устима. Ако желите прави колач „као некад“, обавезно испробајте овај рецепт.
Састојци и припрема
Потребни састојци за тесто:
250 г маргарина
3 кашике шећера 1 кашичица за активирање квасца
1 цело јаје и 1 жуманце
1 дл млека
15 г свежег квасца
око 500 г меког брашна
Тесто оставите да одмара 10 минута пре развијања.
За фил:
200 г млевених ораха
200 г шећера
2 ванил шећера
џем од кајсија (најбоље домаћи)
За глазуру:
160 г црне чоколаде
80 г путера
Припрема жербо коцки (корак по корак):
Припрема теста
У млаком млеку растопите квасац са кашичицом шећера. Додајте маргарин, шећер, јаје и жуманце, па постепено умешајте брашно док не добијете глатко тесто. Оставите га да одмара 10 минута.
Развијање и слагање кора
Тесто поделите на три дела. Развуците прву кору и ставите је у подмазан плех димензија 36 x 26 цм. Премажите је џемом, поспите мешавином ораха, шећера и ваниле. Поновите поступак са другом кором, па све покријте трећом кором.
Одмор пре печења
Колач оставите да одстоји 30 минута. Затим га избоцкајте виљушком.
Печење
Пеците на 180°Ц око 30 минута, док лепо не порумени.
Припрема глазуре
На пари отопите чоколаду са путером и добро измешајте. Када се колач потпуно охлади, равномерно га премажите глазуром.
Сечење и служење
Оставите да се глазура стегне, па колач сеците на коцке.