Starinski recept za ŽERBO KOCKE (Gerbeaud kolač): Najsočniji kolač sa orasima, džemom i čokoladom koji se topi u ustima - klasik koji nikad ne izlazi iz mode
Ako želite kolač koji miriše na detinjstvo i praznike, žerbo kocke su pravi izbor. Starinski recept sa orasima, džemom i čokoladnom glazurom osvojiće svakog - a priprema je mnogo lakša nego što mislite!
Žerbo kocke su klasik među kolačima koji se već decenijama priprema u mnogim domovima, posebno za praznike i svečane prilike. Ovaj raskošni kolač sa orasima, domaćim džemom od kajsija i bogatom čokoladnom glazurom jedno je od onih tradicionalnih slatkih remek-dela koje nikada ne izlazi iz mode.
Recept koji vam donosimo je originalni starinski recept naših baka, jednostavan za pripremu, a rezultat je mekano i sočno testo koje se topi u ustima. Ako želite pravi kolač „kao nekad“, obavezno isprobajte ovaj recept.
Sastojci i priprema
Potrebni sastojci za testo:
250 g margarina
3 kašike šećera + 1 kašičica za aktiviranje kvasca
1 celo jaje i 1 žumance
1 dl mleka
15 g svežeg kvasca
oko 500 g mekog brašna
Testo ostavite da odmara 10 minuta pre razvijanja.
Za fil:
200 g mlevenih oraha
200 g šećera
2 vanil šećera
džem od kajsija (najbolje domaći)
Za glazuru:
160 g crne čokolade
80 g putera
Priprema žerbo kocki (korak po korak):
Priprema testa
U mlakom mleku rastopite kvasac sa kašičicom šećera. Dodajte margarin, šećer, jaje i žumance, pa postepeno umešajte brašno dok ne dobijete glatko testo. Ostavite ga da odmara 10 minuta.
Razvijanje i slaganje kora
Testo podelite na tri dela. Razvucite prvu koru i stavite je u podmazan pleh dimenzija 36 x 26 cm. Premažite je džemom, pospite mešavinom oraha, šećera i vanile. Ponovite postupak sa drugom korom, pa sve pokrijte trećom korom.
Odmor pre pečenja
Kolač ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim ga izbockajte viljuškom.
Pečenje
Pecite na 180°C oko 30 minuta, dok lepo ne porumeni.
Priprema glazure
Na pari otopite čokoladu sa puterom i dobro izmešajte. Kada se kolač potpuno ohladi, ravnomerno ga premažite glazurom.
Sečenje i služenje
Ostavite da se glazura stegne, pa kolač secite na kocke.