Спремите зимницу као Путинова баба: Кисели купус по рецепту старих руских домаћица, тајна је у једном састојку
Ако желите да у своју зимницу унесете дах руске традиције, мирис дома и аутентичност једног времена које је умело да цени једноставност, ево рецепта који вреди забележити.
Овај древни начин припреме зимнице преживео је векове и захваљујући рукама руских бабушки које су га сачувале као породично благо.
Рецепт за кисели купус који се преноси с колена на колено у срцу Русије, није само укусан, већ веома значајан за гастрономску историју овог подручја.
Оно што овај традиционални рецепт издваја од уобичајених јесте ротквица. Тај необични, али кључни додатак, уноси у класичан укус благу пикантност и освежавајућу ноту, чинећи кисели купус не само здравим, већ и неочекивано ароматичним.
Кажу да је баш овако спремала зимницу и бака једног од најпознатијих светских лидера Владимира Путина, а укус овог купуса немогуће је заборавити.
Састојци:
-1 кг свежег купуса
-1 шаргарепа
-1 ротквица
-1 до 1,5 кашика соли
-1 кашика шећера
-сенф – по укусу
-семенке кумина – по укусу
Припрема:
Купус ситно исецкајте, док шаргарепу и ротквицу изрендајте на крупно ренде. У великој посуди сједините поврће, па додајте со, шећер, сенф и кумин. Рукама пажљиво изгњечите све састојке док купус не пусти сопствени сок – то је знак да ферментација може да почне. Добијену смесу пребаците у претходно стерилизовану теглу, чврсто сабијте и поклопите. Теглу оставите на собној температури, најбоље на тамнијем месту, и оставите да стоји 5 до 7 дана. Повремено промесите дрвеном кашиком како би се процес равномерно одвијао. Када ферментација заврши, добићете кисели купус пун укуса, лагане љутине и природне свежине – баш онакав какав би припремила свака руска бака, с љубављу и мудрошћу времена.