Традиционални српски колач необичног имена: ЦРНАЦ БЕЗ ЈАЈА - чоколадна посластица на чаше, од састојака које увек имате у кући, која свима успева и осваја на први залогај
Један од најпознатијих колача са ових простора, „Црнац без јаја“, и данас осваја својом једноставношћу и богатим чоколадним укусом. Прави се од састојака које већ имате у кухињи, не тражи пуно времена ни вештине, а резултат је сочна и мирисна посластица којој нико не може да одоли.
Ако тражите једноставан, брз и увек проверено добар колач – „Црнац без јаја“ је прави избор. Овај рецепт се преноси с колена на колено и свака домаћица га чува у својој свесци са посластичарским драгуљима. Иако има необично име, у питању је један од најсочнијих чоколадних колача, који се прави од састојака које готово увек имате у кухињи. Нема компликованих корака, нема скупих намирница – а резултат је мирисан, мекан и топи се у устима.
Оно што га чини посебним јесте и глазура од путера и чоколаде која му даје додатну сочност и богат чоколадни укус, због којег га обожавају и деца и одрасли.
Састојци за бисквит:
550 мл јогурта
100 мл уља
250 г шећера
2 кашике какаа
300 г брашна
2 кашичице соде бикарбоне
Састојци за глазуру:
180 г путера
120 мл млека
120 г шећера
120 г чоколаде за кување
Припрема:
У већој посуди сједините јогурт, шећер, уље и какао. Добро измешајте да се све повеже.
Додајте брашно и соду бикарбону, па жицом или мутилицом лагано сједините док не добијете уједначену смесу.
Сипајте смесу у подмазан плех и пеците у унапред загрејаној рерни на 180°Ц око 30 минута.
Проверите чачкалицом – ако изађе сува, бисквит је готов. Оставите га да се потпуно охлади.
За глазуру: на шпорету отопите путер, додајте млеко и шећер, па мешајте док се не растопе. Затим додајте чоколаду и мешајте док не добијете сјајну и глатку глазуру.
Прелијте охлађени бисквит глазуром и оставите да се добро охлади пре сечења.
Трик за савршен колач
Ако желите да „Црнац без јаја“ буде још сочнији, можете додати кашику џема од кајсија или малина у саму смесу, или глазуру посути сецканим орасима. Тако ћете добити варијацију која мирише на детињство и изгледа као из најлепших старих кувара.