Tradicionalni srpski kolač neobičnog imena: CRNAC BEZ JAJA - čokoladna poslastica na čaše, od sastojaka koje uvek imate u kući, koja svima uspeva i osvaja na prvi zalogaj
Jedan od najpoznatijih kolača sa ovih prostora, „Crnac bez jaja“, i danas osvaja svojom jednostavnošću i bogatim čokoladnim ukusom. Pravi se od sastojaka koje već imate u kuhinji, ne traži puno vremena ni veštine, a rezultat je sočna i mirisna poslastica kojoj niko ne može da odoli.
Ako tražite jednostavan, brz i uvek provereno dobar kolač – „Crnac bez jaja“ je pravi izbor. Ovaj recept se prenosi s kolena na koleno i svaka domaćica ga čuva u svojoj svesci sa poslastičarskim draguljima. Iako ima neobično ime, u pitanju je jedan od najsočnijih čokoladnih kolača, koji se pravi od sastojaka koje gotovo uvek imate u kuhinji. Nema komplikovanih koraka, nema skupih namirnica – a rezultat je mirisan, mekan i topi se u ustima.
Ono što ga čini posebnim jeste i glazura od putera i čokolade koja mu daje dodatnu sočnost i bogat čokoladni ukus, zbog kojeg ga obožavaju i deca i odrasli.
Sastojci za biskvit:
550 ml jogurta
100 ml ulja
250 g šećera
2 kašike kakaa
300 g brašna
2 kašičice sode bikarbone
Sastojci za glazuru:
180 g putera
120 ml mleka
120 g šećera
120 g čokolade za kuvanje
Priprema:
U većoj posudi sjedinite jogurt, šećer, ulje i kakao. Dobro izmešajte da se sve poveže.
Dodajte brašno i sodu bikarbonu, pa žicom ili mutilicom lagano sjedinite dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Sipajte smesu u podmazan pleh i pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Proverite čačkalicom – ako izađe suva, biskvit je gotov. Ostavite ga da se potpuno ohladi.
Za glazuru: na šporetu otopite puter, dodajte mleko i šećer, pa mešajte dok se ne rastope. Zatim dodajte čokoladu i mešajte dok ne dobijete sjajnu i glatku glazuru.
Prelijte ohlađeni biskvit glazurom i ostavite da se dobro ohladi pre sečenja.
Trik za savršen kolač
Ako želite da „Crnac bez jaja“ bude još sočniji, možete dodati kašiku džema od kajsija ili malina u samu smesu, ili glazuru posuti seckanim orasima. Tako ćete dobiti varijaciju koja miriše na detinjstvo i izgleda kao iz najlepših starih kuvara.