ТРИК који не знају ни искусне домаћице - Пре кисељења купуса у буре ставите ОВО и добићете НАЈБОЉИ УКУС ЗИМНИЦЕ
Постоје различити начини за кишељење купуса, али ретко која жена зна са следећи трик, који му дајте посебан укус.
Без киселог купуса не можемо да замислимо зиму, а мало ко зна да је ово поврће много здравије баш у том облику од свежег. Богат је влакнима, витамином Ц, К и бројним витаминима групе Б. Уз то, не мањка ни у магнезијуму, калцијуму, гвожђу, а садржи и велику количину мангана и бакра.
Иако све домаћице углавном имају своје проверене рецепте за кишељење купуса, готово смо сигурни да ретко која од њих у буре стваља - дуње.
Потребно је за буре од 40л:
10 главица купуса
20 л воде
1/2 кг соли
1, 2 зреле дуња
Припрема:
Купус очистити издубити и у сваку главицу ставити кашику соли. Поређати у буре од 40 л. Налити водом у коју сте растворили со. Немојте заборавити да сте већ ставили у сваку главицу по кашику соли и тиме додали већ 100 гр.
На сваки 10 л воде ставите 250 гр соли и добро измешајте. Купус мора да буде покривен водом. Оставите 2-3 дана, па проверите да ли је потребно још да додате. Притисните га неким каменом или другим тешким предпетом. Преточите га бар 3 пута или га са чистим цревом добро издувајте. У буре додајте неколико дуња, како би купус имао лепо боју и још лепши мирис и укус.
Србија Данас/Стил/Пренела Ј.Ш.