Рецепт за НАЈБРЖИ ајвар без печења паприке - Толико је једноставан за припрему да ће га волети и почетници у кухињи, а укусом парира класичној верзији
Резултат? Домаћи брзи ајвар који има укус као да сте провели сате у кухињи, а заправо је готов за мање од једног сата. Идеалан је за свечану трпезу, доручак уз сир и топли хлеб, али и као зимница када желите нешто припремљено "на брзину", а једнако укусно као традиционално.
Брзи ајвар је савршено решење за све који воле домаћи ајвар, али немају довољно времена за вишесатно печење и кување паприка. Уместо класичне процедуре, овде се користе свеже паприке и патлиџани који се одмах мељу и прже на уљу док не омекшају. Тако се добија фантастичан укус, а процес је знатно бржи.
Након што се паприка и патлиџан издинстају, додају се со, шећер, сирће и бели лук. Смеса се крчка још кратко, а затим сипа у вруће, стерилисане тегле.
Резултат? Домаћи брзи ајвар који има укус као да сте провели сате у кухињи, а заправо је готов за мање од једног сата. Идеалан је за свечану трпезу, доручак уз сир и топли хлеб, али и као зимница када желите нешто припремљено "на брзину", а једнако укусно као традиционално.
Састојци:
Свеже паприке (црвене)
Патлиџани (могу, али не морају)
Уље
Со
Шећер
Сирће (есенција)
Бели лук (опционо)
Црни бибер (опционо)
Припрема:
Оперите и очистите паприке, а патлиџане (ако их користите) оперите, ољуштите и самељите.
Пржење: Самлевену паприку (и патлиџан) ставите у шерпу са загрејаним уљем и пржите их док не омекшају.
Додавање зачина: Додајте со, шећер, сирће (есенцију), мало белог лука и мало измрвљеног црног бибера.
Кување: Кувајте мешавину још кратко.
Паковање: Врућ ајвар сипајте у претходно загрејане и стерилисане тегле.
Хлађење: Тегле затворите и окрените их поклопцем надоле да се хладе