Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БУРЕК или ПИТА? Ма, ЗОВИТЕ је како хоћете, али ово је КРАЉИЦА од КОРА са ПРАЗИЛУКОМ и МЕСОМ, припрема се за ЧАС, а ТОПИ се у устима

31.01.2024. 07:46
Пише:
Србија Данас/М. Аћимовић
pita sa prazilukom
пита са празилуком / Извор: Фото: Youtube printscreen/Jelajelena Петровиц

У данашњем ужурбаном свету, рецепти који спајају једноставност са врхунским укусима постају прави драгуљи међу љубитељима кулинарске уметности. Један такав бисер је и феноменална пита са празилуком и млевеним месом

Један од неодољивих рецепата који осваја срца љубитеља домаће кухиње је дефинитивно ова феноменална пита са празилуком и млевеним месом. Њена посебна магија лежи у савршеном складу састојака и једноставној припреми која ће одушевити и најзахтевније гурмане.

ЧАРОЛИЈА из ТИГАЊА! Најбржи и најваздушастији УШТИПЦИ који једноставно ИЗЛЕЋУ из ТИГАЊА, тајна је у једном САСТОЈКУkrofne

ЧАРОЛИЈА из ТИГАЊА! Најбржи и најваздушастији УШТИПЦИ који једноставно ИЗЛЕЋУ из ТИГАЊА, тајна је у једном САСТОЈКУ

Шницле на Бака Јелин начин су ПРОВЕРЕНО ПРЕУКУСНЕ! Постоје многи РЕЦЕПТИ, али ни један не даје овако СОЧНО МЕСОÅ¡nicle

Шницле на Бака Јелин начин су ПРОВЕРЕНО ПРЕУКУСНЕ! Постоје многи РЕЦЕПТИ, али ни један не даје овако СОЧНО МЕСО

Састојци:

  • 1 већи празилук
  • 500 гр танких кора
  • 300 гр млевеног меса
  • Уље
  • Со
  • Млевени бибер
  • 1 јаје
  • 1 кашика гриза

Припрема:

Празилук и месо: На почетку, испржите ситно сецкани празилук на уљу све док не омекша, а затим додајте млевено месо. Динстајте месо заједно с празилуком око 5-6 минута док не добије лепу боју и постане сочно.

Ароматични додаци: Додајте соли и млевеног бибера по укусу. На крају, разбијте јаје у смесу и додајте кашику гриза. Све добро измешајте како бисте постигли хомогену смесу богату укусима.

Припрема кора: Прву кору ставите на равну површину и премажите је уљем. Поставите другу кору и њу такође премажите уљем. Обе коре преклопите на пола.

Филовање и обликовање: На почетак свитка ставите пуну кашику припремљеног меса и обликујте троугао, савијајући коре као што је приказано у приложеном видеу. Ређајте их у подмазан плех и премажите уљем како би добиле лепу боју током печења.

Печење: Пеците питу у претходно угрејаној рерни на 200 степени Целзијуса око 35 минута, или док лепо не порумене. По жељи, поспите питу сусамом како бисте додали додатну хрскавост и арому.

Ова фантастична пита ће одушевити ваше чуло укуса својом сочношћу и сјајном комбинацијом састојака. Рецепт је једноставан, али резултат је укусан оброк који се топи у устима. Испробајте га и уживајте у аутентичном укусу домаће кухиње!