Домаћице, заблистајте: Спремите их на Крстовдан, једите на Богојављење - овај рецепт не смете пропустити
Или их обожавате, или не подносите - треће опције нема.
Традиционални рецепт за пихтије припремљене на Крстовдан, а послужене на Богојављење
У српској православној традицији, припрема пихтија заузима посебно место током зимских празника.
Иако је Крстовдан, који се обележава 18. јануара, дан строгог поста, домаћице тог дана припремају пихтије које се служе сутрадан, на Богојављење, 19. јануара, у част крштења Исуса Христа.
Састојци:
3 суве свињске ногице
3 свеже свињске ногице
2 пара свињских ушију
3 свињска репа
1 свињска коленица
1 телећа нога
Бибер у зрну
Со
4 главице белог лука
Припрема:
Припрема меса: пажљиво очистите све месне састојке и ставите их у велики лонац. Додајте со и бибер у зрну по укусу, а затим налијте воду тако да месо буде потпуно потопљено.
Кување: кувајте на тихој ватри око 4 до 5 сати, у зависности од старости меса. Током кувања, повремено уклањајте пену и вишак масноће с површине.
Провера спремности: пихтије су куване када месо почне само да се одваја од костију, а течност постане лепљива.
Припрема за хлађење: склоните лонац с ватре и оставите да се садржај мало прохлади. Уклоните вишак масноће с површине, а затим процедите течност кроз густо сито. Месо одвојите од костију и исецкајте на комаде жељене величине.
Састављање пихтија: у дубље тањире или посуде распоредите исецкано месо. Преко меса поспите ситно сецкани бели лук, а затим прелијте процеђеном течношћу.
Хлађење: оставите пихтије на хладном месту или у фрижидеру да се стегну преко ноћи.
Сервирање: пре сервирања, пихтије можете посути млевеном љутом паприком по жељи.
Овај традиционални рецепт преноси се с генерације на генерацију, а пихтије припремљене на овај начин незаобилазан су део празничне трпезе на Богојављење, симболизујући заједништво и поштовање према обичајима.