Domaćice, zablistajte: Spremite ih na Krstovdan, jedite na Bogojavljenje - ovaj recept ne smete propustiti
Ili ih obožavate, ili ne podnosite - treće opcije nema.
Tradicionalni recept za pihtije pripremljene na Krstovdan, a poslužene na Bogojavljenje
U srpskoj pravoslavnoj tradiciji, priprema pihtija zauzima posebno mesto tokom zimskih praznika.
Iako je Krstovdan, koji se obeležava 18. januara, dan strogog posta, domaćice tog dana pripremaju pihtije koje se služe sutradan, na Bogojavljenje, 19. januara, u čast krštenja Isusa Hrista.
Sastojci:
3 suve svinjske nogice
3 sveže svinjske nogice
2 para svinjskih ušiju
3 svinjska repa
1 svinjska kolenica
1 teleća noga
Biber u zrnu
So
4 glavice belog luka
Priprema:
Priprema mesa: pažljivo očistite sve mesne sastojke i stavite ih u veliki lonac. Dodajte so i biber u zrnu po ukusu, a zatim nalijte vodu tako da meso bude potpuno potopljeno.
Kuvanje: kuvajte na tihoj vatri oko 4 do 5 sati, u zavisnosti od starosti mesa. Tokom kuvanja, povremeno uklanjajte penu i višak masnoće s površine.
Provera spremnosti: pihtije su kuvane kada meso počne samo da se odvaja od kostiju, a tečnost postane lepljiva.
Priprema za hlađenje: sklonite lonac s vatre i ostavite da se sadržaj malo prohladi. Uklonite višak masnoće s površine, a zatim procedite tečnost kroz gusto sito. Meso odvojite od kostiju i iseckajte na komade željene veličine.
Sastavljanje pihtija: u dublje tanjire ili posude rasporedite iseckano meso. Preko mesa pospite sitno seckani beli luk, a zatim prelijte proceđenom tečnošću.
Hlađenje: ostavite pihtije na hladnom mestu ili u frižideru da se stegnu preko noći.
Serviranje: pre serviranja, pihtije možete posuti mlevenom ljutom paprikom po želji.
Ovaj tradicionalni recept prenosi se s generacije na generaciju, a pihtije pripremljene na ovaj način nezaobilazan su deo praznične trpeze na Bogojavljenje, simbolizujući zajedništvo i poštovanje prema običajima.