Доручак који ПРЕПОРУЧУЈУ НУТРИЦИОНИСТИ, А НИЈЕ ОВСЕНА КАША: Нема ништа ЗДРАВИЈЕ И БОЉЕ, а држи вас СИТИМА ДО РУЧКА!
Сигурно га једете понекад када устанете, а нисте ни свесни колико је храњив и здрав.
Кајгана са спанаћем или блитвом важи за један од најздравијих избора за доручак, а уз то се брзо припрема и не захтева велика улагања.
Овај оброк је чест избор нутрициониста јер у једној порцији добијамо добар баланс протеина, здравих масти и важних микронутријената, уз лако варење и дуг осећај ситости.
Јаја су богат извор комплетних протеина и садрже витамине Б групе, витамине Д и А, као и холин који је важан за рад мозга. Спанаћ, с друге стране, има мало калорија, а обилује гвожђем, магнезијумом, калијумом, витаминима Ц и К, као и фолном киселином, због чега се сматра правом нутритивном бомбом.
Комбинација протеина из јаја и влакана из спанаћа или блитве помаже стабилизацији шећера у крви, што овај оброк чини одличним избором за све који желе да смршају или воде рачуна о линији. Можемо га јести и за доручак и за лагану вечеру.
Оброк додатно можемо обогатити додавањем фете или печурака, чиме добијамо још пунији укус и хранљивији тањир.
Припрема је веома једноставна. Јаја заједно са шаком спанаћа и мало соли убацујемо у блендер и кратко изблендамо. Затим смесу печемо на мало масноће док не добијемо мекану и сочну кајгану. Послужујемо је уз свеже поврће попут краставаца или парадајза.