Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ! Појавиле се СМРТОНОСНЕ ГЉИВИЦЕ у хлебу и тестенинама - зараза расте ШИРОМ СВЕТА

18.12.2022. 12:34
Пише:
Србија Данас
hleb
хлеб / Извор: Фото: Shutterstock

Омиљене основне намирнице као што су хлеб и тестенине садрже штетне гљивичне токсине који представљају озбиљну претњу по здравље људи, упозоравају стручњаци.

Већина пшенице - главног састојка који се налази у неколико скробних угљених хидрата - произведена у Великој Британији заражена је гљивичном болешћу која се зове фузаријум (ФХБ), показује нова анализа.

ФХБ није штетан за људе, али супстанца коју производи, позната као микотоксин, може да убије.

НОВО ВРЕЛО ИЗДАЊЕ МИЛЕНЕ ПОПОВИЋ: Удовица Оливера Ивановића ЦРНОМ ЧИПКОМ преко груди РАСПАМЕТИЛА пратиоце (ФОТО)

НОВО ВРЕЛО ИЗДАЊЕ МИЛЕНЕ ПОПОВИЋ: Удовица Оливера Ивановића ЦРНОМ ЧИПКОМ преко груди РАСПАМЕТИЛА пратиоце (ФОТО)

ОВОГ СВЕЦА СЛАВИМО ПРЕД НИКОЉДАН: Ако имате ЖЕНСКО ДЕТЕ, обавезно прочитајте ове речи!

ОВОГ СВЕЦА СЛАВИМО ПРЕД НИКОЉДАН: Ако имате ЖЕНСКО ДЕТЕ, обавезно прочитајте ове речи!

Стручњаци из Велике Британије открили су да 70 одсто пшенице произведене у Британији између 2010. и 2019. садржи смртоносне микотоксине.

Такође су открили да је ниво микотоксина, вомитоксина, који се налази у већини британске пшенице, у законским границама.

Међутим, истраживачи са Универзитета Бат и Ексетер рекли су да је чињеница да се повраћање налази у толиком броју наших намирница "забрињавајућа".

Ukrajina, hleb, pšenica
Украјина, хлеб, пшеница / Извор: Профимедиа

„Још није познато како стална изложеност микотоксинима у исхрани на ниском нивоу може дугорочно утицати на здравље људи“, рекао је Нил Браун, научник у студији са Универзитета Бат.

Микотоксини су раније били повезани са раком јетре и болестима бубрега.

Такође могу изазвати акутно привремено повраћање, дијареју, бол у стомаку, главобољу и грозницу.

Анализа, објављена у часопису Натуре Food, такође је открила да је једна четвртина пшенице контаминирала неколико различитих микотоксина.

Hleb
Хлеб / Извор: Профимедиа

Ово „подиже забринутост за синергизам“, написао је Нил у The Цонверсатион. "Овде токсини интерагују једни са другима и наносе већу штету него збир појединачних токсина који делују сами."

Ово долази у тренутку када Светска здравствена организација (СЗО) упозорава да су смртоносне гљивичне инфекције у порасту широм света.

У свом првом извештају о 19 приоритетних патогена гљивица које треба посматрати, СЗО је рекла да отпорност на гљивице има "велике импликације" на људско здравље.

Многи гљивични патогени, укључујући кандиду која изазива уобичајене инфекције као што је вагинални дрозд, постају све отпорнији на лечење.

Професор заразних болести Џон Коен са Медицинске школе у Брајтону и Сасексу рекао је да су гљивичне инфекције „мање уобичајене од других врста инфекција, али могу да изазову изузетно озбиљну болест или смрт“.

СЗО процењује да 1,7 милиона људи умре сваке године од последица гљивичне болести.

Код већине здравих људи имуни систем може да се избори са инфекцијом, али може бити опасан по живот код већ болесних људи или особа са ослабљеним имунитетом.