Изгледа као обичан уштипак, али укус... луксуз на тањиру - рецепт из најбољих московских хотела
Било да их послужите са домаћим џемом од малина, павлаком или преливене медом и свежим воћем, сирники уносе дозу луксуза у сваки залогај.
Ако трагате за доручком који спаја једноставност припреме са софистицираним шармом источноевропске кухиње, сирники су прави избор. Ови нежни, златно-печени сирни уштипци, традиционално омиљени у руским домовима, представљају спој кремасте текстуре, благе слаткоће и богате ароме ваниле. Идеални су како за лења јутра, тако и за посебне прилике када желите да импресионирате госте доручком који одише топлином и елеганцијом.
Било да их послужите са домаћим џемом од малина, павлаком или преливене медом и свежим воћем, сирники уносе дозу луксуза у сваки залогај. У наставку вам доносимо оригиналан рецепт који можете лако припремити и код куће.
Састојци:
400 г свежег несланог сира (идеално: твдрог или ситан домаћи сир)
1 јаје
2 кашике кристал шећера (по укусу)
1 кесица ванилин шећера или неколико капи екстракта ваниле
прстохват соли
3–4 кашике глатког брашна (или гриза, по жељи)
уље за пржење (сунцокретово или благо рафинисано уље)
За сервирање:
кисела павлака или грчки јогурт
мед или воћни сируп
џем од шумског воћа
свеже бобичасто воће
Припрема:
У већој посуди уситните сир виљушком или пасирком док не добијете уједначену смесу без грудвица.
Додајте јаје, шећер, ванилу и прстохват соли, па све пажљиво сједините.
Постепено умешајте брашно док не добијете мекано, благо лепљиво тесто. По потреби, додајте још мало брашна како бисте лакше обликовали уштипке.
Од припремљене масе формирајте мале пљоснате погачице, дебљине око 1,5 цм, и благо их уваљајте у брашно са свих страна.
Сирнике пржите на средње јакој ватри у тигању са загрејаним уљем, по 2–3 минута са сваке стране, док не добију златно-смеђу боју и хрскаву корицу.
Извадите их на папирни убрус да се оцеди вишак масноће, а затим сервирајте топле уз прелив по избору.
Савети за додатну елеганцију:
У смесу можете додати и рендану лимунову корицу, цимет или суво грожђе претходно потопљено у рум.
За луксузнији доживљај, сервирајте сирнике на порцеланским тањирима са декорацијом од јестивог цвећа и листића нане.
Сирники су савршен спој традиције и рафинираног укуса – доручак који ћете желети да припремате изнова, не само викендом већ и када желите себи да приуштите мрву луксуза у свакодневици.